2 Kasım 2013 Cumartesi

ANASONLU AKDENİZ EKMEĞİ VE ANASONLU GALETA

Akdeniz ekmeği tarifi
Akdeniz ekmeği nasıl yapılır
Anasonlu galeta tarifi
 
     Yapılan bir araştırmaya göre, ekmek kokusu ve kahve kokusu insanları mutlu eden kokular arasında ilk sıralardaymış.Hafta sonları ekmeğin fırında pişerken eve yaydığı kokuları düşününce, benim içinde ekmek kokusunun ilk sıralarda olduğunu söyleyebilirim.Söke Un'un çeşitlerine her gün yenisini eklediği un karışımlarından pek çoğunu denedim.Hem lezzetli, hem de yapılışı pratik olan bu karışımlardan Akdeniz Ekmeği Karışımı ile anasonlu galeta da yapılabileceği fikri ile paketlerden birinden ekmek, diğerinden ise aynı tarif ile tekrar fırınlayarak galeta yaptım.Siz de aynı hamuru kullanarak, kurutma süresini damak zevkinize göre ayarlayarak uzun süre bayatlamayan galetalar yapabilirsiniz.Akdeniz Ekmeği Karışımı'nın kurutulmuş domates ve peynir aroması ile zenginleştirilmiş formülüne zeytinyağı ve anason tohumları da ekleyerek Akdeniz esintisini daha da güçlendirebilirim gibi geldi :)
Malzemeler:
  • 1 paket Söke Un Akdeniz Ekmeği Karışımı 
  • 1 tatlı kaşığı anason tohumu 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı un 
Yapılışı:
  • Söke Un Akdeniz Ekmeği Karışımı'nın içinde iki paket un, iki pakette maya bulunuyor.
  • Paketlerden biri (500 gramlık ekmek karışımı), maya paketlerinden biri ile iki su bardağı ılık su ve iki yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek yoğurulur.
  • Hamurun üzeri kurumaması için örtülerek, 45 dakika bekletilir.
  • Mayalanıp kabaran hamur tezgah üzerine alınır.
  • Hamura bir tatlı kaşığı anason tohumu eklenir.
  • Bir çay bardağı kadar un tezgaha serpilip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • 26 santim çapında yuvarlak kek kalıbı hafifçe yağlanır.
  • Altı parçaya bölünmüş ekmek hamuru yan yana çiçek oluşturacak şekilde konulur.
  • Ilık bir ortamda üstü örtülü olarak ekmek iki katına çıkıncaya kadar 20-30 dakika bekletilir.
  • Hamurun üzerine fırça ile su sürülüp, susam ve çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 230 derece fırına konulur.
  • Fırına koyduktan 10 dakika sonra fırın ısısı 210 dereceye düşürülür.
  • Ekmeğin üzeri kızarana kadar 30-40 dakika pişirilir.
  • Ekmeğin hamur olmaması için 10-15 dakika beklendikten sonra dilimlenir.
ANASONLU GALETA 
  • Akdeniz Ekmeği  Karışımı kullanılarak verilen tarife göre hazırlanan hamura anason tohumu ve zeytinyağı eklenerek yoğurulur.
  • İnce uzun şekil verilip, hafifçe yağlanmış fırın tepsisine konulur.
  • Üzerine fırça ile su sürülüp, susam serpilerek tarifteki gibi pişirilir.
  • Ekmek soğuduktan sonra bir parmak kalınlığında düzgün dilimlere kesilir.
  • Dilimler önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirilir.
  • 15 dakika sonra fırının ısısı 75 dereceye düşürülerek 25 dakika daha pişirilir.
  • Ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre saklanabilir.

4 yorum:

  1. evde ekmek yapmaya bayılıyorum, çok güzel görünüyor elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,bence de sabahları güne ekmek kokusu ile başlamak çok daha güzel oluyor ,sevgiler.

      Sil
  2. Değişik bi ekmek tarifi,Denemek lazım ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adı üstünde Akdeniz mutfağını çağrıştıran bir ekmek.Yapmak da çok kolay,bir adet hazır Söke un Akdeniz ekmeği karışımı almak yeterli :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...