31 Temmuz 2012 Salı

KARADUT REÇELİ

Karadut reçeli tarifi
Karadut reçeli nasıl yapılır
     Şu günler, karadut reçeli yapmanın zamanı, yemenin ise maalesef benim için zamanı yok :) Kahvaltıda, mutfaktan geçerken, durup dururken...Hani Orhan Veli ''Beni bu güzel havalar mahvetti'' diyor ya, beni de özellikle tatlı lor üzerine koyup koyup yediğim karadut reçeli mahvetti. Vazgeçemediğim tatlımsı, ekşi tadı ile ben böyle yemeye devam edersem, kış için bir defa daha yapmam gerekecek sanıyorum.Karadut, çabuk bozulup, dağılan bir meyve olduğu için, yıkanmaması gerekir diye biliyorum ama gene de bir kez de olsa, üzerinde ki tozlar aksın diye sudan geçirdim.Son yıllarda duta sadece görünüşü benzeyen lezzetsiz dutlar satılıyor, ben Kaz dağlarından gelen köylü kadınların sattığı dutlardan bulabildiğim için şanslıyım ama sizin karadutlarınız  çok olgun değilse, reçel kıvamını alabilmesi için biraz su eklemek gerekebilir.Benim aldıklarım yeterince olgun olduğundan, hiç su eklemeden sadece şekerde bir gece bekletip sulandıktan sonra reçelini yaptım.
Malzemeler:
  • 1 kilogram karadut 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Karadutların sapları kopartılıp, temizlenir.
  • Karadutlar zedelenmeden bir kez sudan geçirilip, süzdürülür.
  • Reçeli yapacağımız tencereye bir sıra toz şeker, bir sıra dut olacak şekilde konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Suyunu salmış olan dut dolu tencere ocağa konur.
  • Önce harlı sonra kısık ateşte reçel kıvamını alıp koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Kevgirle üzerinde oluşan köpükler temizlenir.
  • Limon suyu da eklenerek, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Reçel kuru, temiz bir kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

30 Temmuz 2012 Pazartesi

KIRMIZI KÖZ BİBER SARMASI

Lorlu kırmızı köz biber sarması tarifi
Kırmızı köz biber sarması nasıl yapılır
Lorlu közlenmiş biber sarması tarifi
    Közlenmiş kırmızı biberler ile yapılan bu tarifi, aperatif veya meze olarak yapabilirsiniz. Ben biber közlemeye vaktimin olmadığı veya biberin mevsimi olmadığı zamanlar için önceden közleyip dondurucuda sakladığım biberleri kullanıyorum. Aslında bu tarifi kavanozda  hazır közlenmiş olarak satılan kırmızı biberlerle de yapabilirsiniz ama köz tadının olmaması bence lezzeti bayağı değiştiriyor. Girintisi, çıkıntısı olmayan düzgün ve aynı boylarda biberler seçerseniz, her yanını daha kolay közleyip, daha kolay sarabilirsiniz. İç malzemesi için beyaz peynir veya daha da iyisi tatlı lor kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram iri kırmızı biber 
  • 250 gram tatlı lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım su bardağı ceviz
  • Bir kaç dal taze soğanın yeşil yaprağı 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
  • Kırmızı biberler fırının ızgarasında veya mangal ateşinde közlenip, soğumadan kabukları soyulur.
  • Çekirdekli kısımları temizlenip, tezgah üzerine açılarak yayılır.
  • Çatal ile ezilmiş peynire, ince kıyılmış maydanoz ve irice dövülmüş cevizler eklenip, karıştırılır.
  • Peynirli karışım biberin geniş ucuna yayılıp, rulo şeklinde sarılır.
  • Taze soğanın yeşil yapraklarına sıcak su dökülüp, yumuşatılır.
  • Biber ruloları, haşlanıp yumuşamış taze soğanın yeşil yaprakları ile bağlanır.
  • Üzerine zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanozlar serpilip, servis edilir.

29 Temmuz 2012 Pazar

SEMİZOTU SALATASI

Semizotu salatası tarifi
Semizotu salatası nasıl yapılır
     Sadece taptaze görüntüsü ve  renklerinin güzelliği için bile yapmaya değer gördüğüm semizotu salatasının kendine has  tadını da seviyorsanız, bir dilim ekmek ile ana öğün olarak bile tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 bağ semiz otu 
  • 1 adet büyük boy domates 
  • 1-2 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 1-2 adet taze yeşil soğan 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Semiz otunun çamurlu kök kısımları kesilip, atılır.
  • Yaprakları ve ince dal kısımları kopartılır.
  • Domates, biber, taze soğanlar ve halka halka doğranmış kuru soğanlar eklenir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu ve tuz çırpılarak sos hazırlanır.
  • Salatanın üzerine sosu dökülüp, iyice karıştırılarak servis edilir.

28 Temmuz 2012 Cumartesi

HURMALI MOZAİK PASTA

Hurmalı mozaik pasta tarifi
Hurmalı mozaik pasta nasıl yapılır
Vegan mozaik pasta tarifi
   Vegan beslenmeyi tercih edenler için, çikolata yerine de geçebilecek içinde hayvansal hiç bir ürün barındırmayan bu tatlıyı, oğlum gibi vegan beslenenlere veya sağlık nedeniyle bu tür tatlıları yiyemeyenlere mozaik pastadan esinlenerek hazırladım.Vegan değilseniz de, çok az malzemeli çok sağlıklı bu tatlıyı istediğiniz gibi şekillendirip değişik bir sunum olarak da değerlendirilebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • Yarım kilogram hurma 
  • Yarım su bardağı ceviz
  • 5 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Hurmaların çekirdekleri çıkartılır.
  • Mutfak robotuna konulan hurmalar parçalanır.
  • Hurmalara kakao ve iri dövülmüş cevizler de eklenerek, iyice yoğurulur.
  • Yağlı kağıda veya streç filme sarılan karışıma istenen şekil verilip, buzluğa konulur.
  • Donduktan sonra dilim dilim kesilip, servis edilir.

27 Temmuz 2012 Cuma

KORUK ŞERBETİ

Koruk şerbeti tarifi
Koruk şerbeti nasıl yapılır
     Olgunlaşmamış üzümden yapılan koruk ekşisi, limon yerine başka bölgelerde de kullanılıyor mu bilmiyorum ama koruk şerbeti sadece Ege Bölgesine ait bir içecek sanıyorum.En azından ben başka bir yerde rastlamadım.Pazarda korukları görünce bir kısmını şerbet, bir kısmını da bamya yemeği ve salatada kullanmak üzere aldım.Koruklar üzüm olmadan, belki şerbet yapmak isteyenler olur diye düşünüp bir an önce yayınlamak istedim :) Eskiden koruk ekşisi kış hazırlıkları içinde yapılır, bütün bir kış limon yerine kullanılırdı.Koruk şerbeti ise önceden hazırlanır, buzdolabında bulundurulur, misafirlere serin serin ikram edilirdi.Sıcak yaz günlerinde değişik, yöresel bir içecek arayanlar için bence koruk şerbeti zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden.
Malzemeler:
  • 1 kilogram koruk 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 litre su 
Yapılışı:
  • Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir.
  • Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır.
  • Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır.
  • Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür.
  • Posasının dibe çökmesi için biraz bekletildikten sonra posalı kısım altta kalıp ayrılacak şekilde tekrar tülbentten süzülür.
  • Toz şeker ve su tencerede koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Koruk suyu da karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra bol miktarda buz eklenip, servis edilir.
  • Şeker ve su oranı isteğe göre arttırılabilir veya azaltılabilir.
  • Şeker oranı daha fazla konulup, konsantre olarak hazırlanarak üzerine su eklenerek içilebilir.

26 Temmuz 2012 Perşembe

SÜRPRİZ KEK

Sürpriz kek tarifi
Sürpriz kek nasıl yapılır
     Üst kısmı kakaolu, alt kısmı ise sade kek görünümünde sürpriz bir kek.Annelerimizin eskiden yaptığı gibi biraz katı kıvamlı ve doyurucu bu kekin üzerine hazırladığınız kakaolu sosu kaşıkla dökebilir veya sosu geniş bir kapta hazırlayıp, küp küp kestiğiniz keklerin altı kenarını da sosa batırarak lamington kek gibi hazırlayıp, servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 kahve fincanı kaynar su 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket karbonat 
  • 1 paket vanilya 
Sos malzemeleri:
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 2 su bardağı su 
Üzerine :
  • 100 gram Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker  beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı eklenir.
  • Un, kabartma tozu, karbonat, vanilya hepsi birlikte elenip, karıştırılır.
  • Kaynar su eklenip, kaşık ile karıştırılır.
  • Yağlanmış dikdörtgen borcam bir tepsiye dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkınca kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
  • Sosu için, toz şeker, kakao ve su iyice karıştırılır.
  • Kekin üzerine her yerine gelecek şekilde kaşık ile dökülür.
  • Kek soğuduktan sonra kare kare kesilir.
  • Hindistan cevizi ile süslenip, servis edilir.

25 Temmuz 2012 Çarşamba

BÖRÜLCE SALATASI

Börülce salatası tarifi
Börülce salatası nasıl yapılır
Domates soslu börülce salatası tarifi
     Ege bölgesinin en kuzeyinden güneyine kadar vazgeçilmezi, enginar  gibi en fazla tüketilen, en önemli sebzelerinden biri sanıyorum börülcedir. Hatta eşim, kardeşim ve pek çok kişi için börülceyi ilk sırada bile sayabiliriz.Yıllarca börülce bilinmeyen, satılmayan yerlerde yaşayınca her tatil dönüşü dondurucuya koymak için bir çuval börülce alıp dönüş yoluna öyle çıkardık. Döndüğümüzün ertesi günü işe başlayacağımızdan ben yol boyunca o bir çuval börülceyi ayıklarken, Ege'den ne kadar uzaklaştığımızın farkına varmazdım. Biraz börülceyi çok tükettiğimizden, biraz da o yıllardan kalma bir alışkanlık olsa gerek halen az miktarda börülce alamıyoruz :) Bizim evde ana öğün olarak tüketildiğinden ben fazla miktarda yapıyorum ama salata veya meze olarak yapılacağında tarifleri bir kilograma göre vermek daha doğru olur sanıyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram börülce  
  • 2 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 adet domates 
  • 3-4 diş sarımsak  
  • Tuz   
Yapılışı:
  • Börülcelerin uç kısımları elle kopartılıp, ayıklanır.
  • Uzunluğuna göre iki üç parçaya bölünür.
  • Derin bir tencerede, bol kaynar suda karıştırmadan parçalamadan, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler ara sıra alınır.
  • Haşlanan börülceler, süzgeçte süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Servis tabağına alınır.
  • Domateslerin altı  bıçakla + işareti şeklinde kesilip, sıcak suyun içine atılır.
  • Sıcak suyun içinde biraz bekletilip, çıkarıldıktan sonra kabukları soyulur.
  • Domatesler iyice ezilip, tuz ve dövülmüş sarımsaklarla karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan börülcelerin üzerine domatesli sos dökülüp, zeytinyağı gezdirilir.
  • İstenir ise limon suyu da eklenebilir. 

24 Temmuz 2012 Salı

PATATES DOLMASI

Patates dolması tarifi 
Kaşarlı patates dolması nasıl yapılır
Kolay kumpir tarifi
     Patates; bir çok çeşit yemekte, börekte, salatada kullanıldığından, istisnasız tanıdığım herkesin en az bir çeşidini sevdiği, mutfakta olmazsa olmaz bir sebze.Her evde, her an bulunabilecek malzemeler ile yapılabilecek, ister çay saatlerinde çayın yanında, isterseniz ana yemek yanında tek porsiyonluk sunumu ve çıtır çıtır kabuğu ile kolay ve değişik bir kumpir tarifi...
Malzemeler: 
  • 7 - 8 adet orta boy patates  
  • 2 adet yumurta 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Patateslerin kabukları bol su altında fırçalanarak, temizlenir. 
  • Patatesler, kabuklu olarak yarım saat yumuşayana kadar haşlanır.
  • Çok yumuşayıp, parçalanmadan ocaktan alınır.
  • Biraz soğuduktan sonra patateslerin üzerinden kapak kesilir.
  • Patateslerin içi çay kaşığı yardımı ile etrafında ince bir kabuk patates kalacak şekilde oyulur.
  • Patates içleri çatal ile ezilir.
  • Patates içleri, rendelenmiş kaşar peyniri, baharatlar ve yumurtanın sarıları eklenir.
  • Yumurta akları, başka bir kapta bir tutam tuz ile beyazlaşana kadar mikser ile çırpılır.
  • Yumurta akları çok fazla karıştırılmadan, patatesli karışıma eklenir.
  • İçi oyulmuş patateslere bu karışım doldurulur.
  • Patateslerin kabuğuna fırça ile zeytinyağı sürülür. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kabuklar çıtır çıtır olana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyip, kızarınca fırından alınır.
  • Kaşar peyniri kuruyup, sertleşmeden sıcak olarak servis edilir.


23 Temmuz 2012 Pazartesi

ÇITIR GÜL BÖREĞİ

Çıtır gül böreği tarifi
Çıtır çıtır börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek tarifi
     Baklava yufkasını tatlılardan çok, tuzlu tariflerde kullandığımdan ve paketi açılmadan uzun süre evde saklanabildiğinden dolayı tercih ediyorum. Çıtır gül böreğini de daha önce baklava yufkasından yaptığım börekten artan altı adet yufkayı kullanarak on, on beş gün sonra yaptım.Kurumaması için iyice sarıp buzdolabında sakladığım, çıtırlığından bir şey kaybetmeyen yufkalarla görüntüsünü çok beğendiğim mini börekler yaptım. İç malzemesi olarak domatesli, biberli, lorlu bir karışım kullandım ve fırına koymadan önce zeytinyağı spreyi ile böreklerin üzerine çok az zeytinyağı püskürttüm. Çok kısa sürede hazırlanıp, pişirilen bu çıtır çıtır börekte istediğiniz iç malzemesini kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet baklavalık yufka
  • 150-200 gram lor 
  • 1 adet domates 
  • 2 adet sivri biber 
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalardan beş tanesi bütün olarak üst üste konulur.
  • Yufkalar kısa kenarından üç, uzun kenarından dört parçaya kesilir.
  • Kare parçaların köşeleri değişik yönlere bakacak şekilde üst üste konulur.
  • 12 hazneli muffin kalıbı veya silikon tek kişilik kalıplar çok az yağlanıp; üst üste konulmuş kare yufkalar bastırılarak, yerleştirilir.
  • Sulanmaması için çekirdekleri tamamen çıkartılıp minik minik doğranmış domatesler, biberler, maydanoz, lor, karabiber ve tuz eklenip,  karıştırılır.
  • Bir yemek kaşığı iç malzemesi yufkaların ortasında oluşan çukur kısıma yerleştirilir.
  • Kalan bir yufka da on iki parçaya bölünüp, iç malzemesinin üstü kapatılır.
  • Zeytinyağı spreyi ile çok az zeytinyağı püskürtülür veya fırça ile çok az yağlanır.
  • Susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış, 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirilir.
  • Biraz soğuyunca, kalıptan çıkartılarak servis edilir.

LİMONATA

Limonata Tarifi
Limonata Nasıl Yapılır
Portakallı Limonata Nasıl Yapılır
     Son yıllarda annelerimizin yaptığı gibi olduğunu iddia eden pek çok markada hazır limonata çıksa da, ben evde yapılanın tadının hiç birinde olmadığını düşünenlerdenim. Yaz aylarında gerçek limon tadında ve kokusunda, bol buzlu bir limonatanın yerini hiç bir şey alamaz herhalde. Yaptığım limonatalar da kabuklarının acılaştıracağını düşünerek, sadece iki limonun kabuğunun rendesini eklerdim. Bu defa Özlemaki'yi dinleyip, önce temiz bir yastık kılıfı edindim sonra da kılıfa koyduğum limonları ve portakalları kabukları ile birlikte iyice ovalayıp, suyunu çıkardım. Hafif buruk lezzetli, sapsarı renkli limonatayı bol buz ekleyerek servis ettim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram limon 
  • 2 adet portakal 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 3 litre su 
Yapılışı:
  • Limon ve portakallar iyice yıkanıp, kabuklarını rendelenir.
  • Kabukların üzerine şeker eklenip, yoğurulur.
  • Parçalanan limon ve portakallar da eklenip, karıştırılır.
  • Karışım temiz bir torba içine dökülür.
  • Ara sıra su eklenerek yoğurmaya devam edilir.
  • Suyunu salmaya başladığında şeker oranı kontrol edilip, gerekirse torbanın içine toz şeker ve soğuk su eklenerek kıvamı ayarlanır.
  • Limonata sürahiye dökülüp, bol buz ile servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...