10 Ağustos 2012 Cuma

BAKLAVA YUFKASI BÖREĞİ

Çıtır börek tarifi
Baklava yufkasından peynirli börek tarifi
Baklava yufkasından börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek
     Baklava yufkasından ilk çıktığı günlerden bu yana, tatlıdan çok böreğini yapıyorum.Böreğin daha çıtır çıtır olması için pişirmeden önce dilimlere kesip, üzerine de yumurta sarısı veya yoğurt gibi yumuşatacak şeyler sürmüyorum.
Malzemeler:
  • Baklava yufkası (40 yaprak)
  • 500 gram beyaz peynir veya lor
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar beşer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için,kullanmayacağımız kısmının üstü örtülür.
  • Beyaz peynir çatalla ezilir.
  • Beyaz peynire, ince kıyılmış dereotu ve pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Beşer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yağladığımız beş kat yufkanın,uzun kenarı boyunca iç malzemesi yayılır.
  • İç malzemesi yayılan yufkadan tek parça uzunca bir rulo yapılır.
  • Beşer kat yufkadan, sekiz adet rulo çok az yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Fırın tepsisine dizilen rulolar keskin bir bıçakla istenen boyutta kesilir.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

9 Ağustos 2012 Perşembe

VİŞNE REÇELİ

Vişne reçeli tarifi
Vişne reçeli nasıl yapılır
     Mutfaklarımız da en çok yapılan, en bilinen reçel herhalde vişne reçelidir. Geçtiğimiz yıllarda bir tanıdığın bahçesinden reçel yapmak için iki kasa vişne istemiştik. Ölçüyü biraz kaçırmış olmalıyız ki, üç kişi akşamlara kadar ellerimiz, yüzümüz kıpkırmızı vişne ayıklayıp, çekirdeklerini çıkarmıştık. Hava çok sıcaktı, akşama yemekli misafirim vardı yani kabus gibi bir gündü. O günün sonunda eltimciğim vişne çekirdeği çıkartma aleti aldı.Ben ise, sonra ki bir kaç yıl büyük marketlerde poşetler içinde satılan çekirdekleri çıkmış, kullanılmaya hazır vişnelerden alıp reçel yaptım. Geçen gün pazarda vişneleri görünce çektiğimiz sıkıntıyı unutup, dayanamayıp gene vişne aldım. Bu arada vişne çekirdeklerini çıkarmak için üretilmiş aletlerden halen almadığım için, biraz vakit alsa da çekirdeklerini çatal iğne ile çıkarttım. Vişne reçeli yapmayı düşünüyorsanız pazarlarda vişnelerin son günleri, eğer bulamazsanız marketten alacağınız dondurulmuş vişnelerle de reçel yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram vişne 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Vişnelerin sapları ayıklanıp, yıkanır.
  • Çekirdekleri çıkartılıp, bir sıra vişne bir sıra toz şeker olacak şekilde tencereye konulur.
  • Bir gece suyunu salması için bekletilir.
  • Ertesi gün ocağa konulup, kıvam alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Reçel koyulaşınca sıcakken kuru, temiz cam bir kavanoza konulur.
  • Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilir.

8 Ağustos 2012 Çarşamba

KARADUT ŞERBETİ

Karadut Şerbeti Tarifi
Karadut Şerbeti Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 500 gram karadut 
  • 250 gram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 litre su 
Yapılışı:
  • Karadutlar temizlenir, üzerine toz şeker dökülüp, karıştırılır.
  • Buzdolabında bir gece bekletilip, suyunu salması sağlanır.
  • Tencereye alınan karadutlar 15-20 dakika kaynatılır.
  • Yarım limonun suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılır.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • Ocak kapatılıp, soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan karadutlar etrafa sıçrayıp, leke yapmaması için derin bir kabın içinde süzgeçten geçirilir.
  • Süzülen karadut şerbeti bir sürahiye alınıp, buzdolabına konulur.
  • Bol buz eklenip, servis edilir.
  • Şeker ve su oranı isteğe göre ayarlanabilir.


7 Ağustos 2012 Salı

HAŞHAŞLI İRMİKLİ TATLI

Haşhaşlı irmik tatlısı tarifi
Haşhaşlı irmik tatlısı nasıl yapılır
      Haşhaşlı irmikli tatlı, bayram öncesi tatlı arayışında olanlar için ,çıtır çıtır ağıza gelen haşhaş tohumlarıyla çok hafif, değişik bir tarif.Ben, haşhaş olarak Bağdat Baharatın ürettiği gri-mavi haşhaşı kullanıyorum.Haşhaşlı tatlının sade hali daha hafif geldiğinden üzerine krema, krem şanti gibi ilaveler yapmıyorum ama siz isterseniz, tatlının üzerine krema yapıp kat halinde yayabilir veya bir iki top dondurma ile de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı haşhaş 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 2 paket kabartma tozu 
Şerbet:
  • 2,5 su bardağı su 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
  • Su ve toz şeker bir tencerede kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır.
  • Yumurtalar ve tozşeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı, irmik, haşhaş ve süt eklenir.
  • Un  ve kabartma tozu da en son eklenerek karıştırılır.
  • Dikdörtgen bir fırın kabına karışım yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika üstü kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan sıcak kekin üzerine, soğuk şerbet her yerini ıslatacak şekilde kepçe ile dökülür.
  • Kare kare kesilerek soğuyunca servis edilir.

6 Ağustos 2012 Pazartesi

RULO CACIK

Rulo cacık tarifi
Rulo cacık nasıl yapılır
     Sıcak yaz günlerinde, önceden hazırlanıp buzdolabında bulundurulacak, serin serin tüketilebilecek, birer lokmalık atıştırmalık veya meze olarak da yapılabilecek bir tarif.Önceden böyle bir tarif deneyen oldu mu bilmiyorum ama içeriğinde ki malzemelerle, cacık yapmakta kullandığımız malzemeler aynı olunca ben bu adı yakıştırdım. Malzemeler aynı, sadece sunumu daha değişik ve pratik...
Malzemeler:
  • 2-3 adet iri salatalık 
  • 250 gram süzme yoğurt 
  • Bir kaç dal dereotu
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • Kürdan  
Yapılışı:
  • Salatalıklar iyice yıkanır.
  • Sebze soyucu ile salatalık boyuna, çekirdekli kısım hariç ince uzun şeritler kesilir.
  • Süzme yoğurt, çatal ile çırpılıp pürüzsüz krema kıvamına getirilir..
  • Yoğurda, ince kıyılmış dereotu, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharat eklenip, karıştırılır.
  • İnce uzun salatalık şeritleri tezgaha serilir.
  • Her salatalık şeridinin üstüne, bir tatlı kaşığı kadar yoğurtlu karışım, taşırmadan sürülür.
  • Salatalıklar çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır.
  • Rulolar kürdan ile açılmayacak şekilde sabitlenir.
  • Servis tabağına dikine dizilir.
  • İstenirse üzerine nane ve pul biber serpilip, çok az zeytinyağı gezdirilir.

5 Ağustos 2012 Pazar

KADAYIFLI MUHALLEBİ

Kadayıflı muhallebi tarifi
Kadayıflı muhallebi nasıl yapılır
   Malzemeler:
  • 300 gram taze kadayıf 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı ceviz 
Muhallebisi:
  • 1,5 litre süt 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı buğday  nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 poşet toz krem şanti  
Yapılışı:
  • Kadayıflar, kolay ufalanabilmeleri için bir gece önceden buzluğa konulup, dondurulur.
  • Buzluktan çıkartılan kadayıflar, didiklenerek tereyağı eritilmiş tencerede rengi kızarana kadar kavrulur.
  • Tencereye 1,5 çay bardağı şeker eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • İrice dövülmüş cevizler de eklenerek ocaktan alınır.
  • İkiye ayrılan kadayıflı karışımın yarısı, dikdörtgen bir kaba yayılır.
  • Sütün içine toz şeker, un ve buğday nişastası karıştırılarak muhallebi pişirilir.
  • Pişmeye yakın vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenip, iyice çırpılır.
  • Tepsiye yaydığımız kadayıfları dağıtmadan, hiç boşluk kalmayacak şekilde muhallebi kadayıfların üzerine kaşık kaşık yayılır.
  • Ayırdığımız cevizli kadayıf da muhallebinin üzerine yayılarak, buzdolabına konulur.
  • İyice soğuyunca dilim dilim kesilerek, servis edilir.

4 Ağustos 2012 Cumartesi

BONBON PATATES

Patatesli kürdan böreği tarifi
Yufkalı patates köftesi nasıl yapılır
Kürdan böreği tarifi
     Kürdana sosis ve yufka geçirilerek yapıldığını hatırladığım eski bir tariften esinlenerek, bizim gibi sosis yemeyenler için alternatif  bir atıştırmalık hazırladım. Ben sosis yerine patates topları kullandım ama siz bu tarifi, sosis tüketiyorsanız hem sosisli hem patatesli karışık olarak yada vegan sosis kullanarak da yapabilirsiniz. Piştikten sonra şeklini bonbon şekere benzetince de adı bonbon patates olabilir diye düşündüm :)
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi 
  • 1 adet yumurta 
  • 1-2 yemek kaşığı un
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
  • Galeta unu 
  • Kürdan 
Yapılışı:
  • Haşlanan patateslerin kabuğu soyulup, sıcakken çatal ile iyice ezilir.
  • Kaşar peyniri rendesi, yumurta ve baharatlar karıştırılarak yoğurulur.
  • Şekil verilecek kıvamı alana kadar gerekirse un eklenir.
  • Karışımdan minik minik patates topları yapılıp, galeta ununa bulanır.
  • İki adet yufka, dört kat olacak şekilde katlanır.
  • Metal bir kalıp veya kapak ile minik yuvarlaklar çıkartılıp, katları ayrılır.
  • Kürdana sekiz yufka parçası, bir patates topu ve tekrar sekiz yufka parçası olacak şekilde dizilir.
  • Derin bir kapta kızdırılmış zeytinyağına üçer, dörder tane atılarak kızartılır.
  • Kızaranlar kağıt havlu üzerine alınıp, sıcak sıcak servis edilir.

3 Ağustos 2012 Cuma

ŞEFTALİ REÇELİ

Şeftali reçeli tarifi
Şeftali reçeli nasıl yapılır
     Sıcaklar sürerken, bir yandan da kış hazırlıklarımız sürüyor.Gerçi, bazen kış gelmeyecek duygusuna kapıldığım oluyor :) Şeftali reçeli, en fazla tükettiğimiz reçellerden.O kadar aromatik ve güzel kokuyor ki, tatlı niyetine bile yenilebilir hatta kışın keklerin, tartların üzeri şeftali ile süslenebilir.
Malzemeler:
  • 1 kilogram şeftali 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Yumuşamamış, sert şeftalilerden alınıp, iyice yıkanır.
  • Kabukları soyulur, istenen şekilde dilimlenir.
  • Çekirdeği ve çekirdek etrafında ki sert kısım çıkartılır.
  • Derin bir tencereye bir sıra şeftali, bir sıra şeker olacak şekilde malzeme bitene kadar konulur.
  • Bir gece sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün reçel kıvamı alana kadar önce harlı sonra kısık ateşte kaynatılır.
  • Kevgir ile üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Reçel sıcakken  kuru, temiz cam bir kavanoza doldurulur.
  • Kavanoz kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilerek soğuyana kadar bekletilir.

2 Ağustos 2012 Perşembe

KİRAZLI PARFE

Kirazlı parfe tarifi
Vişneli parfe nasıl yapılır
Meyveli parfe tarifi
     Sıcak yaz günlerinde istediğiniz meyvelerle yapabileceğiniz bir parfe tarifi.Ben yaptığımda kirazlar yeni yeni çıkıyordu, onun için biraz da rengi için kiraz kullanmıştım.Rengi ve ekşi tadı ile vişne de çok yakışır diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 2 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 2 paket kakaolu bisküvi
  • 200 gr tereyağı
  • 1 kilogram kiraz 
Yapılışı:
  • Kakaolu bisküviler robotta un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı ile yoğurulur.
  • Dikdörtgen bir tepsiye bisküvili karışım eşit kalınlıkta yayılır.
  • Krem şanti, süt ile katılaşıp kıvam alana kadar çırpılır.
  • Süt kreması, pudra şekeri ve çekirdekleri çıkartılmış kirazlar eklenip, karıştırılır.
  • Bisküvili tabanın üzerine kirazlı, krem şantili karışım yayılır.
  • Bıçak her defasında temizlenerek, parfe kare kare kesilir.
  • Parfenin üzeri çekirdekleri çıkartılmış kirazlarla süslenir.
  • En az bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabından çıkarılıp, spatula yardımı ile alınarak servis edilir.

1 Ağustos 2012 Çarşamba

BEŞ PARMAK ÇÖREĞİ






     Mayalı çörekler iki katı kadar kabardıklarından daha bereketli oluyor ve uzun süre bayatlamıyorlar. Kalabalık misafirim olduğunda, genellikle bir çeşit de mayalı tariflerden yapıyorum.Bu çörekleri de, en son akraba günüm için yapmıştım.Kurabiyeleri, çörekleri hatta yaprak sarmaları bile aynı boyda yapmak gibi bir takıntım olduğundan; yapıyorum, bozuyorum, hiç hamur artmayıncaya kadar denk getirmeye uğraşıyorum.Yaklaşık aynı boylarda yaptığımda benim içim rahatlıyor ama bu defa da aynı ölçüdeki çörekleri, kurabiyeleri pastahaneden aldığım şüphesine kapılıyor bazı misafirlerim.Aslında börek, çörek yapmak değil onları aynı boya denk getirmeye çalışmak beni yoruyor  :)
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 20 gram taze yaş maya 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
İç Malzemesi:
  • 500 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane
Üzerine:
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Un, geniş ve çukur bir kabın içine elenir.
  • Unun ortası havuz gibi açılır.
  • Parmağımızın dayanacağı sıcaklıkta ki şekerli süt, açtığımız havuza konulup, maya elimizle ufalanır.
  • Malzemelerin hepsi eklenip, iyice özleşene kadar en az beş dakika yoğurulur.
  • Üstü mutfak havlusu ile kapatılıp, bir saat kadar mayalanması beklenir.
  • Mayalanan hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartılıp, elimizle yassılaştırılır.
  • Bıçakla yarıya kadar dört çizgi kesilip, beş parmak şekline getirilir.
  • Kesilmeyen kısıma peynirli iç malzemesi konulup, kesikler üste gelecek şekilde rulo yapılıp, sarılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak dizilir.
  • Yumurta sarıları çırpılarak, sadece üstte kalan parmak şeklinde ki parçalara  fırça ile sürülür.
  • Susam serpilip, yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış,180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...