2 Eylül 2014 Salı

ÇİKOLATALI DONDURMA ( SÜT REÇELİNDEN DONDURMA )

Süt reçelinden dondurma tarifi
Süt reçelinden dondurma nasıl yapılır
Çikolatalı dondurma tarifi
Ev yapımı çikolatalı dondurma nasıl yapılır
Süt reçeli nasıl yapılır
     Son yıllarda dondurmalarda ki şeker oranı bana çok fazla geldiğinden, sevdiğim dondurmaları da evde yapmaya çalışıyorum.Yumurta kullanılmayan çikolata tadında ki bu dondurma tarifinde, evde hazır süt reçeliniz varsa kullanabilirsiniz yada bir saat kadar zaman ayırıp yaptığınız süt reçeline bitter çikolata ve soğuduktan sonra çırpılmış süt kreması ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 200 ml süt kreması 
  • 80 gram bitter çikolata 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Çok derin bir tencerede 5 su bardağı süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca silme çay kaşığı karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
  • Orta ateş üzerinde bir saat boyunca rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Bitter çikolata ve kakao eklenip, çikolata eriyene kadar karıştırılır.
  • Ocağın altı kapatılarak, soğuması beklenir.
  • Başka bir kapta süt kreması mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar çırpılır.
  • Soğuk süt ve çırpılan süt kreması, soğumuş süt reçeline eklenerek iyice karıştırılır.
  • Tercihen metal bir kap içinde üzeri streç film ile kapatılarak dondurucuya konulur.
  • En az 6-7 saat bekletilerek servis edilir.
  • Önceden yaptığınız süt reçeliniz ( Dulce de Leche ) varsa, benmari usulü erittiğiniz çikolatayı ve karışım soğuyunca da süt kremasını ekleyip karıştırarak dondurma yapabilirsiniz.


31 Ağustos 2014 Pazar

SÜT REÇELİ ( DULCE DE LECHE )

Süt reçeli tarifi
Süt reçeli nasıl yapılır
Ev yapımı süt reçeli tarifi
Dulce de leche nasıl yapılır
     Dulce De Leche denilen süt reçelini ilk duyduğumda adı bana ''La Dolce Vita'' filmini anımsatmıştı. Çok amaçlı kullanabileceğiniz bu reçeli ekmeğinize nutella gibi sürebilir, kahvenize ekleyebilir, kurabiyelerinizde kullanabilir hatta çok güzel dondurmalar yapabilirsiniz. Karbonat eklendiğinden dolayı kabarıp taşmaması için derin bir tencerede ve dibinin tutmaması için de ara ara karıştırarak bir saat kaynattım. Soğuduktan sonra kıvamı biraz daha koyulaşan bu reçeli kavanoza koyup, buzdolabında saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
Yapılışı:
  • Çok derin bir tencerede süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca silme çay kaşığı karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
  • Orta ateş üzerinde bir saat boyunca rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılıp, kavanoza boşaltılır.
  • İyice soğuyunca kavanozun kapağı kapatılıp, buzdolabında saklanır.

28 Ağustos 2014 Perşembe

BAMYA YEMEĞİ

Zeytinyağlı bamya yemeği tarifi
Bamya yemeği nasıl yapılır
Koruk ekşili bamya yemeği tarifi
     Bamyanın ayıklanması ve pişirilmesi sırasında önemsenmeyen bazı noktalar; pek çok kişinin bamya yemeğini sevmeme hatta görmek istememe sebepleri arasındadır.Bamyanın o istenmeyen yapışkan dokuda olmaması için, ayıklamadan önce yıkayıp, kurulamalı ve bamyanın uçları külah şeklinde kesilerek deliklerinin kapalı kalması sağlanmalıdır.Koruk ekşisi veya limon suyu eklenip hiç karıştırmadan kısık ateşte pişirilirse; geçmişte bamya yemeği ile kötü anıları olmayan herkes sanıyorum severek yiyecektir :)
Malzemeler:
  • 1 kilogram bamya 
  • 3 adet domates 
  • 2 adet acı sivri biber
  • 1 adet büyük boy kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı koruk ekşisi veya limon suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Bamyalar ayıklanmadan önce yıkanıp, süzülüp, kurutulur.
  • Uç kısımları külah şeklinde kesilir.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • İnce doğranmış acı sivri biberler de eklenip, çevrilir.
  • Kabuğu soyulup küp küp doğranmış domateslerle birlikte kavrulur.
  • Tencereye konulan bamyaların üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, hiç karıştırılmadan kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın koruk ekşisi veya limon suyu eklenip, ılık servis edilir.

26 Ağustos 2014 Salı

KIZILCIK MARMELATI

Kızılcık Marmelatı Tarifi
Kızılcık Marmelatı Nasıl Yapılır
     Pazarlarda bir görünüp, birden kaybolan kızılcıklardan reçel, marmelat yada kızılcık şerbeti yapmak istiyorsanız kızılcıkların son günlerini kaçırmadan bir an önce alıp yapmalısınız. Bir parça tatlı lor üzerinde bütün tatlılara tercih edilebileceğim lezzette ki kızılcık marmelatını kahvaltılarınız dışında; marmelatlı kurabiyelere dolgu olarak yada biraz su hatta maden suyu ve buz ekleyip şerbet olarak da tüketebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kızılcık 
  • 6 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu

Yapılışı:
  • Kızılcıklar yıkanır, yaprakları dalları ayıklanır.
  • 2 su bardağı su ile kapağı kapalı bir tencerede iyice yumuşayana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca ince delikli bir süzgeçten sadece çekirdekleri üstte kalacak şekilde geçirilir.
  • Tekrar tencereye konulup, toz şeker eklenir.
  • Kısık ateşte şeker eriyip, kıvamı koyulaşıncaya kadar dibini tutmaması için arada karıştırılarak ve üzerinde oluşan köpükler alınarak 20-25 dakika kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenerek, bir kaç taşım daha kaynatılır. 
  • Marmelat kavanozlara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, soğuyunca kapakları sıkıca kapatılır.

25 Ağustos 2014 Pazartesi

SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI

Soğuk ayran aşı çorbası tarifi
Soğuk ayran aşı çorbası nasıl yapılır
     Yaz aylarının bu sıcak günlerinde olsa olsa soğuk çorba olur diye düşünerek, soğuk ayran aşı çorbasını paylaşmak istedim.Ben buğdayı ve nohutu çok miktarda haşlayıp, soğuttuktan sonra tek kullanımlık poşetler halinde dondurucuya koyuyorum.Bu şekilde hazır poşetler olunca zaman kaybetmeden çorbalarda, salatalarda kullanıyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı (yarma) buğday 
  • 4 su bardağı süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı nohut 
  • Yarım demet taze nane 
  • 6-7 su bardağı su 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Buğday ve nohut bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün buğday iyice özleşip, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Nohutlar ise başka bir tencerede parçalanmadan haşlanır.
  • Yoğurda tuz eklenip, çırpılır.
  • Yoğurdun kesilmemesi için; haşlanan buğdayın sıcak suyundan biraz biraz eklenerek, karıştırılır.
  • Kıvamı koyu gelirse biraz daha sıcak su eklenir.
  • Hepsi birlikte bir taşım kaynatılır.
  • Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Nane yaprakları da eklenerek servis edilir.

20 Ağustos 2014 Çarşamba

RULO BUĞDAY SALATASI

Rulo buğday salatası tarifi
Rulo buğday salatası nasıl yapılır
     Buğday salatasını biraz besleyici ve tok tutucu özelliğinden dolayı, biraz da dondurucuda genellikle hazır bulunduğundan sık sık yapıyorum.Bu defa biraz farklı bir sunum da servis etme düşüncesi ile rulo cacık yaptığım gibi bu defa da rulo buğday salatası yaptım.Ben veganların da yiyebilmesi için, karışımın içine yoğurt eklemedim ama siz vegan değilseniz bir iki yemek kaşığı süzme yoğurt ekleyerek daha kıvamlı bir iç hazırlayabilirsiniz. Biraz el oyalayıcı olsa da değişik sunumlar yapmak isteyenler için paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 5-6 adet büyük boy salatalık 
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet yeşil biber 
  • 2 adet kornişon turşu 
  • 1 adet haşlanmış havuç 
  • Yarım çay bardağı haşlanmış mısır 
Yapılışı:
  • Buğday iyice yıkanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün haşlanan buğdaylar, soğumaya bırakılır.
  • Malzemeler mümkün olduğu kadar küçük parçalara kesilir.
  • Haşlanmış mısır taneleri eklenir.
  • Zeytinyağlı, limonlu sosu ile iyice karıştırılıp, sosunu çekmesi beklenir.
  • İrice salatalıkların uç kısımları kesilir.
  • Salatalıkların çekirdekli iç kısımları hariç, sebze soyacağı ile kabuklarıyla birlikte ince uzun şeritler çıkartılır.
  • Salatalık şeritleri parmağımız yardımı ile içi boş rulolar yapılıp, kürdan ile sabitlenir.
  • Servis tabağına dizilen ruloların içine çay kaşığı ile iyice sıkıştırarak buğday salatası doldurulur.
  • Üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir.
  • Vegan değil iseniz,iç malzemesini bir kaç kaşık süzme yoğurt ile karıştırabilirsiniz.

14 Ağustos 2014 Perşembe

GİZEM VE UMUT'UN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu düğün kurabiyesi tarifi
Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Yaz ayları başladığından beri devam eden eş, dost ve akrabalarımızın mutlu günlerine, düğünlerine, sünnetlerine, kınalarına; ben de elimden geldiğince çam sakızı çoban armağanı misali hoş bir anı bırakmaya çalışıyorum.Bu defa her ne kadar sanal dünyada başlasa da, gerçek dünyada dostluğumuzun devam ettiği çok sevdiğim blogger arkadaşlarımdan Pembe Kekik' imizin kızının kına gecesi için düğün davetiyelerindeki lotus çiçeğininde yer aldığı kurabiyeler yaptım. Her rengi farklı anlamlar taşıyan lotus çiçeğinin kırmızı renkli olanı sevgi, tutku, merhamet ve şefkati temsil ediyormuş.Birlikte yeni bir hayata başlama kararı alan Gizem ve Umut'un yuvalarından da sevgi, tutku, merhamet ve şefkat eksik olmasın, ömür boyu mutluluklar diliyorum.

9 Ağustos 2014 Cumartesi

ŞEYMA VE ÖZER'İN DÜĞÜN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu düğün kurabiyesi tarifi
Şeker hamurlu fotoğraflı kurabiye tarifi
Şeker hamurlu fotoğraflı kurabiye nasıl yapılır
     Şeyma ve Özer; yeni bir hayata ilk adımlarını atıp, dünya evine girdikleri bu mutlu günlerinde hafızalarında güzel bir anı kalsın diye film afişi şeklinde bastırdıkları düğün davetiyelerinden esinlenerek kına gecesinde dağıtmaları için kurabiyeler yaptım. Eskiden sinema salonlarının önündeki panolara filmden karelerin ve oyuncularının yer aldığı etrafı lambalarla, ışıklarla çevrili fotoğrafları asılırdı.O eski sinemaları, ışıklı panoları hatırlayanlar kaldı mı bilmiyorum ama film afişi konseptine uygun olur düşüncesi ile afişin bir kısmının yer aldığı etrafı ışıklı :) kurabiyeler yaptım. Dilerim; baş rollerini paylaştığınız bu film hep mutlu, umutlu devam etsin.Bu gün; ömür boyu el ele ve hep birlikte geçireceğiniz yıllarınızın başlangıcı olsun.

4 Ağustos 2014 Pazartesi

LORLU KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI

Kabak çiçeği kızartması tarifi
Lorlu kabak çiçeği kızartması tarifi
Lorlu kabak çiçeği kızartması nasıl yapılır
     Kabak çiçeği dolması, kabak çiçeğinin en sevdiğimiz hali olsa da, bazen vaktimin az olmasından çiçekleri unlayıp olduğu gibi kızartarak kabak çiçeği kızartması yapıyorum, bazen de içine dereotlu, lorlu iç doldurarak kızartıyorum.Kızartırken peynirin yağının akmaması için, yağsız bir peynir cinsi kullanmak gerekiyor, ben daha hafif olduğundan az tuzlu lor kullanıyorum.İçini doldurduğunuz kabak çiçeklerini sadece unlayarak veya un ve su ile yaptığınız karışıma iyice bulayarak kızartabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 25 adet kabak çiçeği 
  • 100 gram az tuzlu lor veya yağsız peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri yırtmadan yıkanır, suyu süzdürülür.
  • Sapları, kenarlarındaki yeşil kısımlar ve içindeki tohum kısmı çıkartılır.
  • Lor veya yağsız peynire ince doğranmış dereotu  ve karabiber eklenir.
  • Çiçekleri yırtmamaya dikkat ederek içine lorlu karışım doldurulup, kapatılır.
  • Una biraz su ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılır.
  • Ağzı kapatılan kabak çiçekleri bu karışıma bulanarak veya sadece unlanarak kızgın zeytinyağında kızartılır.
  • Yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine çıkartılıp, sıcak servis edilir.

2 Ağustos 2014 Cumartesi

DEREOTLU MİNİK ÇÖREKLER

Dereotlu çörek tarifi
Dereotlu çörek nasıl yapılır
     Evde olan malzemelerle hafta sonu kahvaltılarınız veya çay saatleriniz için çok kısa sürede yapabileceğiniz dereotlu minik çöreklerinizin içine isterseniz, çekirdeklerini çıkartıp minik minik kıydığınız siyah zeytinlerde ekleyebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 4 su bardağı un
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına,zeytinyağı karıştırılır.
  • Yumurtalardan birinin sarısı üzeri için ayrılıp, diğerleri hamura eklenir.
  • Un elenir.
  • Yoğurt, kabartma tozu ve sirke eklenip, karıştırılır.
  • İnce kıyılmış dereotu da eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerlerine yumurta sarısı fırça ile sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.

1 Ağustos 2014 Cuma

HAYVANLI CUPCAKELER

Hayvanlı cupcake nasıl yapılır
Hayvanlı cupcake tarifi
Hayvanlı şeker hamurlu cupcake tarifi
Hayvan figürlü cupcake tarifi
     Blog yazmaya başladığım ilk yıllarda çocukları sevindirmek için yaptığım hayvan figürlerinden oluşan kurabiyelerden sonra bu defa da benzer figürleri cupcake üzerinde kullandım. Cupcakelerin içini biraz oyarak, çilek parçaları ile karıştırdığım krem şanti doldurup tekrar kapattım ve şeker hamurundan yaptığım hayvan figürleri ile süsledim. Siz de okulların kapalı olduğu bu günlerde; hazır satılan şeker hamurlarından alıp, üzerinde çocuklarınızın istediği hayvanlar olan buna benzer cupcakelerden yaparak birlikte vakit geçirebilirsiniz yada yaptığınız bu cupcakelere sevinecek yaşlarda etrafınızda nasılsa  bir çocuk bulursunuz :)
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya  
İçine:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı dolusu çilek
Üzerine:
  • Değişik renklerde şeker hamuru

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır.Üzerinden bir parmak boşluk kalacak şekilde kağıt kalıplara karışım dökülür.
  • Kağıt kalıpların pişerken yayılmaması için, kağıtlar metal kalıba konulduktan sonra karışım dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Krem şanti buzdolabından çıkarılmış soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Krem şantiye yıkanıp, kurulanmış, küçük parçalara ayrılmış çilekler karıştırılır.
  • Soğumuş cupcakeler bıçak ile biraz oyulup içi boşaltılır.
  • Hazırlanan krema cupcakelerin içine doldurulur.
  • Cupcakelerden çıkardığımız parçadan üst kısım kapak gibi biraz kesilerek üzerine kapatılır.
  • Açtığımız şeker hamurundan cupcakelerin çapında yuvarlaklar kesilip, istenen renklerde ve şekillerde hayvan figürleri yapılarak üzerine ballı su ile yapıştırılır.

31 Temmuz 2014 Perşembe

KAVUNLU DONDURMA

Kavunlu dondurma tarifi
Kavunlu dondurma nasıl yapılır
Sütsüz dondurma nasıl yapılır
Vegan dondurma tarifi
     Son yıllarda hazır satılan krem şanti benzeri dondurmalar o kadar tatlı ki, serinlemek mümkün olmuyor ve sanıyorum meyve yerine pek çok dondurmada o kokuyu, tadı veren aromalar kullanılıyor.Gerçek salep ve meyve kullanarak yapacağınız dondurmada, kavunun ince veya kalın kabuklu olmasına göre ölçüsünün değişmemesi için, 2 su bardağı  kavun püresi kullanıp, kavunun tatlılık oranına göre de şekerini azaltıp çoğaltabilirsiniz. Kavun çekirdeklerini de kurutup, sübye (kavun çekirdeği şerbeti) yaparak değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram küçük kokulu kavun 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı salep
  • Yarım limonun suyu
 Yapılışı:
  • Kavunun kabuğu ve çekirdekli kısmı çıkartılır.
  • Robotta iyice parçalanıp, püre haline getirilir.
  • Tencereye alınan kavun püresine salep ve toz şeker eklenir.
  • Salep tanecikleri yumuşayana kadar karıştırılır.
  • Orta ateşte bir kaç taşım kaynatılarak, ocaktan alınır.
  • Tercihen metal bir kap içine alınıp, buzluğa konulur.
  • Yarım saatte bir buzluktan çıkartılıp, karıştırılıp tekrar buzluğa konulur.
  • Dondurma kıvamını alınca servis edilir.

18 Temmuz 2014 Cuma

ZEYTİN EZMELİ MİNİ BÖREKLER

Zeytin ezmeli börek tarifi 
Zeytin ezmeli börek nasıl yapılır
Hazır yufka böreği tarifi
Vegan börek tarifi
     Bu çıtır çıtır minik böreklerin içine ben kendi yaptığım ev yapımı siyah zeytin ezmesini kullandım.Tuzunun gitmesi için sıcak suda bir süre beklettikten sonra çekirdeklerini çıkartıp, mutfak robotunda parçaladım ve kolay sürülebilmesi için biraz zeytinyağı ile inceltip, baharatlar ekleyerek yufkanın her tarafına sürdüm. Siz isterseniz hazır kavanozlarda satılan siyah zeytin ezmelerinden de kullanarak mini sigara börekleri sarabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 1 çay bardağı siyah zeytin ezmesi 
  • Yarım çay bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:
  • Yufkanın biri tezgaha yayılıp, zeytinyağlı su karışımı ile her yeri ıslatılır.
  • İkinci yufka onun üzerine yayılır.
  • Yufka önce dört parçaya bölünür.
  • Her parça  sekize, toplamda 32 parçaya bölünür.
  • Yufkaların üzerine biraz su ile inceltilmiş siyah zeytin ezmesi sürülür.
  • Kekik ve pul biber serpilir.
  • Minik sigara böreği gibi sarılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

17 Temmuz 2014 Perşembe

NİŞAN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu nişan kurabiyesi tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Nesligül ve İsmail'in aile arasında yapılan nişan töreni için, son anda yaptığım bu kurabiyeleri ulaştırdıktan sonra yola çıktığımızdan yayınlamam da biraz zaman aldı.Nesligül ve İsmail'in beraber bir ömür geçirmek için adım attıkları bu mutlu günde birleşen elleri ve kalpleri dilerim ömür boyu hiç ayrılmasın, hayatlarına hep birlikte, el ele ve tek yürek  olarak mutlulukla devam etsinler.Tebrik eder, ömür boyu mutluluklar dilerim.



16 Temmuz 2014 Çarşamba

KARPUZ KABUĞUNDAN REÇEL YAPMAK :)

Karpuz kabuğu reçeli tarifi
Karpuz kabuğu reçeli nasıl yapılır
Kireçsiz karpuz kabuğu reçeli tarifi
     Karpuz kabuğundan reçel yapıldığını görünce, aklıma ilk olarak ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak '' filmi gelmişti :) Portakal kabuğu reçeli oluyor, karpuz kabuğu neden olmasın diye düşünüp, karpuz kabuklarının da işe yarayacak olması fikri beni sevindirmişti ama gene de kabukları sertleştirmek için kireç içinde bekletilmesi gereken tariflerle uğraşmaya vaktim olmamıştı.Sonra beğenerek izlediğim, Tuz Ekmek sayfasında bu reçelin karbonatlı suda bekletilerek de olabildiğini okuyunca hemen denedim.Tarifte bir gece karbonatlı suda bekletilmesi gerekiyordu ama o gün benim işim çıkınca iki gün beklediler, normalde de bu kadar kıtır oluyor mu yoksa benimkiler fazladan bekleyince mi bilmiyorum kıtır kıtır, şeffaf, cam gibi değişik bir reçel oldu.Bu reçelde kabukların sadece beyaz kısımları dilimlenerek kullanılıyor ve ayıklanmış miktarının yarım kilogram olması gerekiyor.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram karpuz kabuğunun sadece beyaz kısımları 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1,5 yemek kaşığı karbonat 
  • 1 dal ıtır yaprağı
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 adet nohut büyüklüğünde limon tuzu
Yapılışı:
  • Karpuz kabuklarının sadece beyaz kısımları ayrılıp, istenen şekilde dilimlenir.
  • Karbonatlı su içinde bir gece bekletilir.
  • Kalın tabanlı bir tencerede üstünü örtecek kadar su ile iki dakika kaynatılıp, süzülür.
  • Soğuk su ile yıkanıp tekrar üzerini örtecek kadar su ile iki dakika daha kaynatılıp, süzülüp, yıkanır.
  • Reçel pişirilecek tencereye su, şeker, haşlanıp süzülmüş karpuz kabukları konulup şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Önce orta sonra kısık ateşte şeffaflaşana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşınca ıtır dalı, limon tuzu ve limon suyu eklenip kaynatmaya devam edilir. 
  • Reçel kıvamını alınca kavanozlara konulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.

14 Temmuz 2014 Pazartesi

PATLICAN YEMEĞİ

Patlıcan yemeği tarifi
Patlıcan yemeği nasıl yapılır
     Sıcak yaz günleri için çok lezzetli, çok hafif bu patlıcan yemeğini; normal büyüklükteki patlıcanların baş kısımlarını bütün bırakıp artı şeklinde keserek, diğer taraflarını da iki üç parmak kalınlığında dilimleyerek hiç su eklemeden sadece domatesin suyu ile pişiriyordum.Pazarda nerede ise arpacık soğanı büyüklüğündeki bu patlıcanları bulunca, baş kısımlarını artı şeklinde kestiğim minik patlıcanları, arpacık soğanları, kiraz domatesleri ve sarımsak dişlerini bütün olarak pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patlıcan 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 adet acı sivri yeşil biber
  • Yarım kilogram domates 
  • 10-15 adet kiraz domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 10 diş sarımsak 
  • 10-15 adet arpacık soğan
  • 1 çay bardağı sıcak su 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Patlıcanların sapları biraz kalacak şekilde temizlenip, alacalı soyulur.
  • Baş kısmı kopartılmadan, bıçakla artı şeklinde kesilir.
  • Tuzlu su doldurulmuş kaba konulup, acısının çıkması için bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar, yağda pembeleşene kadar kavrulur.
  • Salça, ince doğranmış domates ve biberler de eklenir.
  • Patlıcanlar, tuzlu suyun içinden elimizle suyu sıkılarak alınır.
  • Soyulmuş sarımsaklar, kiraz domatesler ve arpacık soğanlar da bütün olarak eklenip, karıştırılır.
  • Çok az sıcak su konulup, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte, bir saat kadar pişirilir.

13 Temmuz 2014 Pazar

SOSYETE MANTISI

Sosyete mantısı tarifi
Sosyete mantısı nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
Kolay mantı tarifi
     Öğrencilik yıllarımda; genelde menemen, yumurtalı patates kavurması gibi yemeklerin en önemli menüyü oluşturduğu bir öğrenci evinde ilk defa arkadaşımızın annesinin elinden yediğimiz bu börek o günlerde bana o kadar güzel ve değişik gelmişti ki, halen her yaptığımda o günleri ve arkadaşımız Altay'ın fiziken ve ruhen güzel annesini anımsarım.Öğrenci evinin kısıtlı imkanlarında yapılıp; çok kalabalık bir arkadaş grubu ile yenilen o böreğin tadını yakalamak mümkün olmasa da sonraları pek çok defa bazen kızartarak bazen de fırında pişirerek peynirli, patatesli, karışık, kıymalı içler hazırlayarak herkesin damak zevkine uygun  bu çok pratik böreği yaptım.Bu böreği çay saatleri için veya ana öğün olarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su
  • 4 - 5 adet haşlanıp ezilmiş patates veya peynir
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 500 gram yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Yufkalar dört parçaya bölünür.
  • Zeytinyağlı su ile her tarafı ıslatılır.
  • Geniş kenarına istenen iç malzemesi konulup, gevşek bir şekilde sarılır.
  • Kendi etrafında sarılarak gül şekli verilir.
  • Uç kısımları hafifçe ıslatılıp, yapıştırılır.
  • Böreklerin üzerine fırçayla zeytinyağlı karışım sürülür.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar çırpılmış yoğurda eklenip, karıştırılır.
  • Fırından çıkan sıcak böreklerin üzerine yoğurtlu sos dökülür.
  • Tavada zeytinyağının içinde pul biber ve nane yakılarak yoğurdun üzerine gezdirilip, sıcak servis edilir.

11 Temmuz 2014 Cuma

REYHAN ŞERBETLİ KEK

Reyhan şerbetli kek tarifi
Reyhan şerbetli kek nasıl yapılır
Reyhan şerbeti tarifi
     Her şey gibi yemekler ve içecekler de bir dönem popüler olup sonra unutuluyor, bu yaz da popülerlik sırası sanıyorum reyhan şerbetindeydi.Ben önceki yıllarda reyhan şerbeti yayınladığımdan tekrar olmasın diye düşünüp, bu defa reyhan şerbetini kekin ve sosunun içinde kullandım.Reyhan şerbetinin o güzel rengi düşündüğüm gibi sosa geçmeyince ben de kürdanın ucu ile eser miktarda kırmızı gıda boyası ekleyerek sosu pembeleştirdim.Reyhanın aromasını daha çok alabilmek için, her zamankinden biraz daha koyu kıvamlı bir reyhan şerbeti hazırladım.Eğer kış için hazırladığınız şurup şeklinde hazır reyhan şerbetiniz varsa, bu kekte onu da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı reyhan şerbeti
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Üzerine pudra şekeri
Reyhan şerbeti İçin:
  • 1 demet reyhan 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 su bardağı sıcak su 

Reyhan şerbetli sos:
  • 1,5 su bardağı reyhan şerbeti 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • Kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası 

Yapılışı:
  • Reyhan yaprakları yıkanıp, süzdürülür.
  • Toz şeker ve limon suyu eklenerek blender ile parçalanır.
  • Sıcak su eklenip, ağzı kapatılarak rengi çıkana kadar bekletilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar bir su bardağı toz şeker ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve bir çay bardağı soğutulmuş reyhan şerbeti eklenip, çırpılır.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu da eklenerek karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kontrol edilerek 40-50 dakika pişirilir.
  • Tencereye alınan bir buçuk su bardağı soğuk reyhan şerbetine; buğday nişastası eklenip, topaklanmaması için karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir.
  • Renk vermesi için kürdanın ucu ile çok az kırmızı gıda boyası eklenip, karıştırılır.
  • Ilık kek üzerine pudra şekeri elenip, reyhan şerbetli sos dökülür.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...