12 Eylül 2014 Cuma

BOSTAN PİZZASI

Bostan pizzası tarifi
Pizza tarifi
Pizza nasıl yapılır
Ev yapımı pizza tarifi
     İlk öğrendiğim tariflerden biri olan ve yıllardır sabah kahvaltılarına, öğlen, akşam yemeklerine, çay sofralarına yaptığım bu pizzayı nedense paylaşmamışım.Ben genellikle domatesli, biberli, peynirli bir karışım hazırlayarak yapıyorum ama siz isterseniz sucuklu, sosisli ya da bölüm bölüm farklı iç malzemeleri koyarak herkesin damak zevkine göre pizzalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 4 yemek kaşığı yoğurt 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
  • 5-6 adet domates 
  • 5-6 adet sivri yeşil biber 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 500 gram peynir veya lor
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurta 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına, yoğurt, kabartma tozu, tuz ve un eklenerek yoğrulur.
  • Hamur yağlanmış fırın tepsisine elimizle yayılır.
  • Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılan domatesler küp küp doğranır.
  • Yeşil sivri biberler, taze soğanlar, dereotu ve maydanoz da ince ince kıyılır.
  • İstediğimiz cins bir peynir de ufalanıp hepsi karıştırılarak üst malzemesi hazırlanır.
  • Fırın tepsisindeki hamurun üzerine domatesli, peynirli karışım yayılır. 
  • Kırmızı pul biber ve tuzu da eklenir.
  • Yumurta ile süt çırpılıp, pizzanın her tarafına gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirilir.
  • Dilimlenerek ılık servis edilir.

11 Eylül 2014 Perşembe

ÇİLEKLİ MİNİ PASTACIKLAR

Şu ( choux) hamuru tarifi
Şu ( choux) hamuru nasıl yapılır
Çilekli mini pastacıklar nasıl yapılır
     Bu mini pastacıkların alt ve üst hamurlarını, hazırladığım şu (choux) hamurunu sıkma torbasına doldurup, yuvarlak şekilde yağlı kağıt üzerine sıkarak pişirdim.Siz de, yuvarlak veya ekler pasta gibi ince uzun şeritler sıkıp pişirdikten sonra araya krema veya dondurma koyup, istediğiniz mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tutam tuz 
  • 8 yemek kaşığı un 
  • 4 adet küçük boy yumurta
Kreması:
  • Yarım kilogram süt 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 adet küçük boy yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 100 gram tereyağı
Süsleme için:

  • Yarım kilogram çilek
Yapılışı:

  • Tereyağı,su,toz şeker ve tuz tencerede kaynatılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip,hızlı bir şekilde iyice karıştırılır.
  • Soğuyunca yumurtalar birer birer kırılıp, mikserle çırpılarak yedirilir.
  • Hamur sıkma torbasına veya ucu çok az kesilmiş naylon torbaya doldurularak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yaklaşık 10 santim çapında yuvarlaklar sıkılır.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.
  • Krema malzemeleri muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağı eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Pişirilen yuvarlak hamurların yarısına krema sürülüp, dilimlenmiş çilekler veya istenen meyveler kenarlarına yerleştirilir.
  • Üzerine bir yuvarlak daha konulup, sandviç haline getirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.

9 Eylül 2014 Salı

KARADUTLU PARFE

Karadutlu parfe tarifi
Karadutlu parfe nasıl yapılır
Parfe tarifi
Parfe nasıl yapılır
     Havalar henüz sıcakken ve karadut bulunuyorken, karadutlu parfe tarifini paylaşmak istedim.Ben karadut sevdiğim için karadutlu yaptım ama siz karadut bulamazsanız parfeyi başka meyveler kullanarak da yapabilirsiniz.Buzluktan çıkardığınız parfeyi dışarıda biraz beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı tatlı lor 
  • 1,5 su bardağı karadut 
Üzerine:
  • 1 su bardağı karadut 
  • 1 çay bardağı tozşeker 
  • 1 çay kaşığı salep
Yapılışı:
  • Krem şanti ile soğuk süt mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Bir su bardağı karadut blender ile parçalanarak eklenir.
  • Tatlı lor ve yarım su bardağı bütün halde ki karadutlar da eklenip, karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıba konulan parfe, bir gece buzlukta bekletilir.
  • Bir su bardağı parçalanmış karadutlara, tozşeker ve salep karıştırılır.
  • Parfenin üzerine karışım yayılır.
  • Buzluktan çıkartılan kalıbın kenarları bıçak yardımı ile ayrılır.
  • Parfe servis tabağına alınıp, dilimlenerek servis edilir.

8 Eylül 2014 Pazartesi

TAZE BEYAZ BARBUNYA PİLAKİ

Barbunya pilaki tarifi
Beyaz barbunya pilaki nasıl yapılır
Taze beyaz barbunya pilaki tarifi
     Ankara'da yaşadığımız yıllarda çok fazla sebze bulunmadığından; davet sofralarımızda ki meze çeşitlerden biri genellikle kuru barbunyadan yaptığım barbunya pilaki olurdu. Kuru barbunyaları bir gece önceden ıslatır, ertesi gün bir su haşlayıp kara suyunu döktükten sonra pişirip, soğuk meze olarak sofraya koyardım. İzmir'e geldikten sonra kuru barbunya gibi kara suyu olmadığından ve bir gün önce ıslatmaya gerek olmadığından taze beyaz barbunya tercih ediyorum. Bir kaç pakette dondurucuya koyup, kış boyunca pişirip çoğu zaman ana yemek olarak yediğimizden ılık servis ediyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram ayıklanmış beyaz barbunya 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet acı sivri biber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Bir kaç dal maydanoz 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kuru soğanlar incecik kıyılıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • İnce doğranmış acı biber  ve küp küp doğranmış havuçlar da eklenip, çevrilir.
  • Kabukları soyulmuş domatesler ve küp küp doğranmış patatesler de eklenir. 
  • Ayıklanmış barbunyaya tuz ve sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp, kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Doğranmış maydanoz da eklenip, ılık servis edilir.
  • İstenirse limon suyu eklenir.

5 Eylül 2014 Cuma

FRENK İNCİRİ ( KAKTÜS MEYVESİ) ŞERBETİ

Frenk inciri şerbeti tarifi
Kaktüs meyvesi şerbeti tarifi
Dikenli incir şerbeti tarifi
Hint inciri şerbeti tarifi
Ev yapımı şerbet tarifi
     Anavatanı Meksika olan ülkemizde de özellikle Güney bölgelerimizde yetişen Frenk incirinin , Hint inciri, Kaktüs meyvesi, Dikenli incir, Babutsa ve hatta evimizde saksılarda yetiştirdiğimiz kaynana dilinden çok daha büyük ebatlarda olsa da bilinen bir adı da kaynana diliymiş :) Frenk inciri marmelatı yaptıktan sonra gelen yorumlardan öğrendiğime göre, Avrupa'da da marmelatı ve likörü yapılıyormuş.Aklın yolu bir demek ki; ben de marmelatı ile birlikte bir kısmından da likör olmasa da şerbetini yapmıştım :)
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu ayıklanmış frenk inciri 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 

Yapılışı:
  • Frenk incirleri bir gün önceden su içinde bekletilir.
  • Ertesi gün bir ucu çatalla sabitlenerek tatlı kaşığı yardımı ile dikenlerine bastırılıp kazınarak temizlenir, yıkanır.
  • Ucundan kesilip, bıçakla dikine yarılır.
  • İçi tatlı kaşığı ile çıkartılır.
  • Frenk incirleri, toz şeker ve 2 su bardağı içme suyu tencerede bir kaç taşım kaynatılır.
  • İndirmeye yakın limon suyu eklenir.
  • Soğuyunca süzgeçten geçirilip, çekirdeklerinden ayrılır.
  • 3 su bardağı içme suyu eklenip, karıştırılır.
  • Şeker oranı fazla gelirse biraz daha içme suyu eklenir.
  • Buzdolabında bekletilip, bol buz eklenerek servis edilir.

4 Eylül 2014 Perşembe

FRENK İNCİRİ ( KAKTÜS MEYVESİ ) MARMELATI

Frenk inciri marmelatı tarifi
Frenk inciri marmelatı nasıl yapılır
Kaktüs meyvesi marmelatı tarifi
Hint inciri marmelatı tarifi
Dikenli incir marmelatı nasıl yapılır
     Hafta sonu gittiğimiz Kuşadası Maket Köy'ün bahçesinde gün geçtikçe büyüyüp, boyumuzu aşan frenk incirinin dikenlerinden uzak durmaya çalışarak olgunlaşan meyvelerinden topladık.Yıllar önce Antalya'da, Fethiye Saklıkent 'te yediğim, tezgahlarda soyup soyup sattıkları bu kaktüs meyvesinin tadını çok kayda değer bulmamıştım ama hem faydaları hem de ilginçliği nedeniyle aklıma reçel yapılabileceği fikri gelince daha önce reçelinin, marmelatının yapıldığını hiç görmesem de denemek istedim.Meyvenin üzerinde gözün görmediği kadar incelikte çok diken, içinde de çok miktarda çekirdek olunca hazırlık aşaması biraz zamanımı aldı.Hazırlık aşamalarının aldığı zaman ve sonuçta çıkan çok az miktarda ki marmelatı görünce neden kimsenin yapmamış olduğunu da anlamış oldum :) Reçel diye başlasam da, meyvenin içinde o kadar sert ve çok çekirdek olunca çekirdeklerinden ayırıp marmelat yapmak daha uygun olur diye düşünerek marmelatını yaptım.Pişerken marmelatın içinde görsel olarak bütün meyve de bulunsun diye bıraktığım birkaç tane meyvenin içinde ki çekirdeklerinin de mutlaka sağlık açısından faydası vardır ama  alışık olmayanların bu çekirdekli halini pek tercih edeceğini sanmıyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram ayıklanmış frenk inciri 
  • 1 su bardağı su 
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 

Yapılışı:
  • Frenk incirleri bir gün önceden su içinde bekletilir.
  • Ertesi gün bir ucu çatalla sabitlenerek tatlı kaşığı yardımı ile dikenlerine bastırılıp kazınarak temizlenir, yıkanır.
  • Ucundan kesilip, bıçakla dikine yarılır.
  • İçi tatlı kaşığı ile çıkartılır.
  • Tencerede 1 su bardağı su ile 15 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, çekirdeklerinden ayrılır.
  • 2 su bardağı toz şeker eklenerek, yarım saat koyulaşana kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenip bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Kavanoza konulup, soğuduktan sonra kapağı kapatılır.

3 Eylül 2014 Çarşamba

AYVALIK TOSTU

Ayvalık tostu tarifi
Ayvalık tostu nasıl yapılır
Ev yapımı Ayvalık tostu tarifi
Ev yapımı Ayvalık tostu nasıl yapılır
     Ayvalık tostu olarak bilinen, peynirli ve karışık olarak iki çeşidi yapılan ama Ayvalık dışında yapılanlara patates kızartması, marul, rus salatası gibi değişik malzemeler eklenerek hayal kırıklığı yaşatan tostu evde yapmak için gerekli olan malzemeler sadece özel tost ekmeğinin içine konulan tulum peyniri ve domates ama isterseniz ince dilimlenmiş salatalık turşusu ve çok az mayonez, ketçap da koyabilirsiniz.Artık büyük marketlerde de bulunan özel tost ekmeğinin bir tarafı kesilmeden bütün bırakılır ve içine ince dilimlenmiş tercihen tulum peyniri yerleştirilerek ekmeğin üzerine zeytinyağı sürülür. İki tarafı da tost makinasında iyice kızartılıp peynir erimeye başlayınca ortası açılır.İnce dilimlenmiş domates ve turşu dilimleri yerleştirilip, istenirse ketçap ve mayonez eklenir. 
Malzemeler:
  • Ayvalık tost ekmeği 
  • 100 gram tulum peyniri veya kaşar peyniri
  • 1 adet domates 
  • 1 adet salatalık turşusu 
  • Ketçap 
  • Mayonez 

Yapılışı:
  • Tost ekmeği ortadan ikiye bir tarafı kapalı kalacak şekilde kesilir.
  • İçine tulum veya kaşar peyniri ince uzun şeritler halinde kesilip, yerleştirilir.
  • Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, tost makinasının en yüksek ayarında iki tarafı kızartılır.
  • İyice kızarıp, peynirler erimeye başlayınca tost makinasından alınır.
  • Ekmeğin ortası açılıp dilimlenmiş salatalık turşusu ve domatesler yerleştirilir.
  • İstenirse çok az ketçap ve mayonez eklenip, sıcak servis edilir.

2 Eylül 2014 Salı

ÇİKOLATALI DONDURMA ( SÜT REÇELİNDEN DONDURMA )

Süt reçelinden dondurma tarifi
Süt reçelinden dondurma nasıl yapılır
Çikolatalı dondurma tarifi
Ev yapımı çikolatalı dondurma nasıl yapılır
Süt reçeli nasıl yapılır
     Son yıllarda dondurmalarda ki şeker oranı bana çok fazla geldiğinden, sevdiğim dondurmaları da evde yapmaya çalışıyorum.Yumurta kullanılmayan çikolata tadında ki bu dondurma tarifinde, evde hazır süt reçeliniz varsa kullanabilirsiniz yada bir saat kadar zaman ayırıp yaptığınız süt reçeline bitter çikolata ve soğuduktan sonra çırpılmış süt kreması ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 200 ml süt kreması 
  • 80 gram bitter çikolata 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Çok derin bir tencerede 5 su bardağı süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca silme çay kaşığı karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
  • Orta ateş üzerinde bir saat boyunca rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Bitter çikolata ve kakao eklenip, çikolata eriyene kadar karıştırılır.
  • Ocağın altı kapatılarak, soğuması beklenir.
  • Başka bir kapta süt kreması mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar çırpılır.
  • Soğuk süt ve çırpılan süt kreması, soğumuş süt reçeline eklenerek iyice karıştırılır.
  • Tercihen metal bir kap içinde üzeri streç film ile kapatılarak dondurucuya konulur.
  • En az 6-7 saat bekletilerek servis edilir.
  • Önceden yaptığınız süt reçeliniz ( Dulce de Leche ) varsa, benmari usulü erittiğiniz çikolatayı ve karışım soğuyunca da süt kremasını ekleyip karıştırarak dondurma yapabilirsiniz.


31 Ağustos 2014 Pazar

SÜT REÇELİ ( DULCE DE LECHE )

Süt reçeli tarifi
Süt reçeli nasıl yapılır
Ev yapımı süt reçeli tarifi
Dulce de leche nasıl yapılır
     Dulce De Leche denilen süt reçelini ilk duyduğumda adı bana ''La Dolce Vita'' filmini anımsatmıştı. Çok amaçlı kullanabileceğiniz bu reçeli ekmeğinize nutella gibi sürebilir, kahvenize ekleyebilir, kurabiyelerinizde kullanabilir hatta çok güzel dondurmalar yapabilirsiniz. Karbonat eklendiğinden dolayı kabarıp taşmaması için derin bir tencerede ve dibinin tutmaması için de ara ara karıştırarak bir saat kaynattım. Soğuduktan sonra kıvamı biraz daha koyulaşan bu reçeli kavanoza koyup, buzdolabında saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
Yapılışı:
  • Çok derin bir tencerede süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca silme çay kaşığı karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
  • Orta ateş üzerinde bir saat boyunca rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılıp, kavanoza boşaltılır.
  • İyice soğuyunca kavanozun kapağı kapatılıp, buzdolabında saklanır.

28 Ağustos 2014 Perşembe

BAMYA YEMEĞİ

Zeytinyağlı bamya yemeği tarifi
Bamya yemeği nasıl yapılır
Koruk ekşili bamya yemeği tarifi
     Bamyanın ayıklanması ve pişirilmesi sırasında önemsenmeyen bazı noktalar; pek çok kişinin bamya yemeğini sevmeme hatta görmek istememe sebepleri arasındadır.Bamyanın o istenmeyen yapışkan dokuda olmaması için, ayıklamadan önce yıkayıp, kurulamalı ve bamyanın uçları külah şeklinde kesilerek deliklerinin kapalı kalması sağlanmalıdır.Koruk ekşisi veya limon suyu eklenip hiç karıştırmadan kısık ateşte pişirilirse; geçmişte bamya yemeği ile kötü anıları olmayan herkes sanıyorum severek yiyecektir :)
Malzemeler:
  • 1 kilogram bamya 
  • 3 adet domates 
  • 2 adet acı sivri biber
  • 1 adet büyük boy kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı koruk ekşisi veya limon suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Bamyalar ayıklanmadan önce yıkanıp, süzülüp, kurutulur.
  • Uç kısımları külah şeklinde kesilir.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • İnce doğranmış acı sivri biberler de eklenip, çevrilir.
  • Kabuğu soyulup küp küp doğranmış domateslerle birlikte kavrulur.
  • Tencereye konulan bamyaların üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, hiç karıştırılmadan kısık ateşte pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın koruk ekşisi veya limon suyu eklenip, ılık servis edilir.

26 Ağustos 2014 Salı

KIZILCIK MARMELATI

Kızılcık Marmelatı Tarifi
Kızılcık Marmelatı Nasıl Yapılır
     Pazarlarda bir görünüp, birden kaybolan kızılcıklardan reçel, marmelat yada kızılcık şerbeti yapmak istiyorsanız kızılcıkların son günlerini kaçırmadan bir an önce alıp yapmalısınız. Bir parça tatlı lor üzerinde bütün tatlılara tercih edilebileceğim lezzette ki kızılcık marmelatını kahvaltılarınız dışında; marmelatlı kurabiyelere dolgu olarak yada biraz su hatta maden suyu ve buz ekleyip şerbet olarak da tüketebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram kızılcık 
  • 6 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu

Yapılışı:
  • Kızılcıklar yıkanır, yaprakları dalları ayıklanır.
  • 2 su bardağı su ile kapağı kapalı bir tencerede iyice yumuşayana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca ince delikli bir süzgeçten sadece çekirdekleri üstte kalacak şekilde geçirilir.
  • Tekrar tencereye konulup, toz şeker eklenir.
  • Kısık ateşte şeker eriyip, kıvamı koyulaşıncaya kadar dibini tutmaması için arada karıştırılarak ve üzerinde oluşan köpükler alınarak 20-25 dakika kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu eklenerek, bir kaç taşım daha kaynatılır. 
  • Marmelat kavanozlara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, soğuyunca kapakları sıkıca kapatılır.

25 Ağustos 2014 Pazartesi

SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI

Soğuk ayran aşı çorbası tarifi
Soğuk ayran aşı çorbası nasıl yapılır
     Yaz aylarının bu sıcak günlerinde olsa olsa soğuk çorba olur diye düşünerek, soğuk ayran aşı çorbasını paylaşmak istedim.Ben buğdayı ve nohutu çok miktarda haşlayıp, soğuttuktan sonra tek kullanımlık poşetler halinde dondurucuya koyuyorum.Bu şekilde hazır poşetler olunca zaman kaybetmeden çorbalarda, salatalarda kullanıyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı (yarma) buğday 
  • 4 su bardağı süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı nohut 
  • Yarım demet taze nane 
  • 6-7 su bardağı su 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Buğday ve nohut bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün buğday iyice özleşip, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Nohutlar ise başka bir tencerede parçalanmadan haşlanır.
  • Yoğurda tuz eklenip, çırpılır.
  • Yoğurdun kesilmemesi için; haşlanan buğdayın sıcak suyundan biraz biraz eklenerek, karıştırılır.
  • Kıvamı koyu gelirse biraz daha sıcak su eklenir.
  • Hepsi birlikte bir taşım kaynatılır.
  • Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Nane yaprakları da eklenerek servis edilir.

20 Ağustos 2014 Çarşamba

RULO BUĞDAY SALATASI

Rulo buğday salatası tarifi
Rulo buğday salatası nasıl yapılır
     Buğday salatasını biraz besleyici ve tok tutucu özelliğinden dolayı, biraz da dondurucuda genellikle hazır bulunduğundan sık sık yapıyorum.Bu defa biraz farklı bir sunum da servis etme düşüncesi ile rulo cacık yaptığım gibi bu defa da rulo buğday salatası yaptım.Ben veganların da yiyebilmesi için, karışımın içine yoğurt eklemedim ama siz vegan değilseniz bir iki yemek kaşığı süzme yoğurt ekleyerek daha kıvamlı bir iç hazırlayabilirsiniz. Biraz el oyalayıcı olsa da değişik sunumlar yapmak isteyenler için paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 5-6 adet büyük boy salatalık 
  • 1 su bardağı haşlanmış buğday 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet yeşil biber 
  • 2 adet kornişon turşu 
  • 1 adet haşlanmış havuç 
  • Yarım çay bardağı haşlanmış mısır 
Yapılışı:
  • Buğday iyice yıkanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün haşlanan buğdaylar, soğumaya bırakılır.
  • Malzemeler mümkün olduğu kadar küçük parçalara kesilir.
  • Haşlanmış mısır taneleri eklenir.
  • Zeytinyağlı, limonlu sosu ile iyice karıştırılıp, sosunu çekmesi beklenir.
  • İrice salatalıkların uç kısımları kesilir.
  • Salatalıkların çekirdekli iç kısımları hariç, sebze soyacağı ile kabuklarıyla birlikte ince uzun şeritler çıkartılır.
  • Salatalık şeritleri parmağımız yardımı ile içi boş rulolar yapılıp, kürdan ile sabitlenir.
  • Servis tabağına dizilen ruloların içine çay kaşığı ile iyice sıkıştırarak buğday salatası doldurulur.
  • Üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir.
  • Vegan değil iseniz,iç malzemesini bir kaç kaşık süzme yoğurt ile karıştırabilirsiniz.

14 Ağustos 2014 Perşembe

GİZEM VE UMUT'UN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu düğün kurabiyesi tarifi
Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Yaz ayları başladığından beri devam eden eş, dost ve akrabalarımızın mutlu günlerine, düğünlerine, sünnetlerine, kınalarına; ben de elimden geldiğince çam sakızı çoban armağanı misali hoş bir anı bırakmaya çalışıyorum.Bu defa her ne kadar sanal dünyada başlasa da, gerçek dünyada dostluğumuzun devam ettiği çok sevdiğim blogger arkadaşlarımdan Pembe Kekik' imizin kızının kına gecesi için düğün davetiyelerindeki lotus çiçeğininde yer aldığı kurabiyeler yaptım. Her rengi farklı anlamlar taşıyan lotus çiçeğinin kırmızı renkli olanı sevgi, tutku, merhamet ve şefkati temsil ediyormuş.Birlikte yeni bir hayata başlama kararı alan Gizem ve Umut'un yuvalarından da sevgi, tutku, merhamet ve şefkat eksik olmasın, ömür boyu mutluluklar diliyorum.

9 Ağustos 2014 Cumartesi

ŞEYMA VE ÖZER'İN DÜĞÜN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu düğün kurabiyesi tarifi
Şeker hamurlu fotoğraflı kurabiye tarifi
Şeker hamurlu fotoğraflı kurabiye nasıl yapılır
     Şeyma ve Özer; yeni bir hayata ilk adımlarını atıp, dünya evine girdikleri bu mutlu günlerinde hafızalarında güzel bir anı kalsın diye film afişi şeklinde bastırdıkları düğün davetiyelerinden esinlenerek kına gecesinde dağıtmaları için kurabiyeler yaptım. Eskiden sinema salonlarının önündeki panolara filmden karelerin ve oyuncularının yer aldığı etrafı lambalarla, ışıklarla çevrili fotoğrafları asılırdı.O eski sinemaları, ışıklı panoları hatırlayanlar kaldı mı bilmiyorum ama film afişi konseptine uygun olur düşüncesi ile afişin bir kısmının yer aldığı etrafı ışıklı :) kurabiyeler yaptım. Dilerim; baş rollerini paylaştığınız bu film hep mutlu, umutlu devam etsin.Bu gün; ömür boyu el ele ve hep birlikte geçireceğiniz yıllarınızın başlangıcı olsun.

4 Ağustos 2014 Pazartesi

LORLU KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI

Kabak çiçeği kızartması tarifi
Lorlu kabak çiçeği kızartması tarifi
Lorlu kabak çiçeği kızartması nasıl yapılır
     Kabak çiçeği dolması, kabak çiçeğinin en sevdiğimiz hali olsa da, bazen vaktimin az olmasından çiçekleri unlayıp olduğu gibi kızartarak kabak çiçeği kızartması yapıyorum, bazen de içine dereotlu, lorlu iç doldurarak kızartıyorum.Kızartırken peynirin yağının akmaması için, yağsız bir peynir cinsi kullanmak gerekiyor, ben daha hafif olduğundan az tuzlu lor kullanıyorum.İçini doldurduğunuz kabak çiçeklerini sadece unlayarak veya un ve su ile yaptığınız karışıma iyice bulayarak kızartabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 25 adet kabak çiçeği 
  • 100 gram az tuzlu lor veya yağsız peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri yırtmadan yıkanır, suyu süzdürülür.
  • Sapları, kenarlarındaki yeşil kısımlar ve içindeki tohum kısmı çıkartılır.
  • Lor veya yağsız peynire ince doğranmış dereotu  ve karabiber eklenir.
  • Çiçekleri yırtmamaya dikkat ederek içine lorlu karışım doldurulup, kapatılır.
  • Una biraz su ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılır.
  • Ağzı kapatılan kabak çiçekleri bu karışıma bulanarak veya sadece unlanarak kızgın zeytinyağında kızartılır.
  • Yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine çıkartılıp, sıcak servis edilir.

2 Ağustos 2014 Cumartesi

DEREOTLU MİNİK ÇÖREKLER

Dereotlu çörek tarifi
Dereotlu çörek nasıl yapılır
     Evde olan malzemelerle hafta sonu kahvaltılarınız veya çay saatleriniz için çok kısa sürede yapabileceğiniz dereotlu minik çöreklerinizin içine isterseniz, çekirdeklerini çıkartıp minik minik kıydığınız siyah zeytinlerde ekleyebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 4 su bardağı un
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına,zeytinyağı karıştırılır.
  • Yumurtalardan birinin sarısı üzeri için ayrılıp, diğerleri hamura eklenir.
  • Un elenir.
  • Yoğurt, kabartma tozu ve sirke eklenip, karıştırılır.
  • İnce kıyılmış dereotu da eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerlerine yumurta sarısı fırça ile sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.

1 Ağustos 2014 Cuma

HAYVANLI CUPCAKELER

Hayvanlı cupcake nasıl yapılır
Hayvanlı cupcake tarifi
Hayvanlı şeker hamurlu cupcake tarifi
Hayvan figürlü cupcake tarifi
     Blog yazmaya başladığım ilk yıllarda çocukları sevindirmek için yaptığım hayvan figürlerinden oluşan kurabiyelerden sonra bu defa da benzer figürleri cupcake üzerinde kullandım. Cupcakelerin içini biraz oyarak, çilek parçaları ile karıştırdığım krem şanti doldurup tekrar kapattım ve şeker hamurundan yaptığım hayvan figürleri ile süsledim. Siz de okulların kapalı olduğu bu günlerde; hazır satılan şeker hamurlarından alıp, üzerinde çocuklarınızın istediği hayvanlar olan buna benzer cupcakelerden yaparak birlikte vakit geçirebilirsiniz yada yaptığınız bu cupcakelere sevinecek yaşlarda etrafınızda nasılsa  bir çocuk bulursunuz :)
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya  
İçine:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı dolusu çilek
Üzerine:
  • Değişik renklerde şeker hamuru

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır.Üzerinden bir parmak boşluk kalacak şekilde kağıt kalıplara karışım dökülür.
  • Kağıt kalıpların pişerken yayılmaması için, kağıtlar metal kalıba konulduktan sonra karışım dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 50 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Krem şanti buzdolabından çıkarılmış soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Krem şantiye yıkanıp, kurulanmış, küçük parçalara ayrılmış çilekler karıştırılır.
  • Soğumuş cupcakeler bıçak ile biraz oyulup içi boşaltılır.
  • Hazırlanan krema cupcakelerin içine doldurulur.
  • Cupcakelerden çıkardığımız parçadan üst kısım kapak gibi biraz kesilerek üzerine kapatılır.
  • Açtığımız şeker hamurundan cupcakelerin çapında yuvarlaklar kesilip, istenen renklerde ve şekillerde hayvan figürleri yapılarak üzerine ballı su ile yapıştırılır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...