10 Temmuz 2016 Pazar

FIÇI PASTA

Şeker hamurlu pastalar
Doğum günü pastaları
Şarap fıçısı pasta
   
     Bu pastayı üç ay önce oğlumun doğum günü için yapmıştım.Geçen sene Bozcaada' da çektiğimiz bir fotoğrafından anı olsun diye yaptığım bu pastayı ülke olarak epey zor günlerden geçince, bu güne kadar paylaşmamıştım.Bu gün oğlum yurda dönünce aynı zamanda ona hoş geldin demek için artık paylaşayım diye düşündüm.Canım oğlum Can hoş geldin hayatımıza :) Umarım yeni yaşın sana mutluluklar getirsin.

9 Temmuz 2016 Cumartesi

BADEM ŞERBETİ ( SOMATA )

Somata tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
Bademli soğuk konsantre içecek tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
     Kış aylarında yapıp, sıcak olarak ikram ettiğim Somata yani bademli, damla sakızlı şerbeti bu defa da yaz ayları için soğuk olarak yaptım. Somatayı konsantre olarak hazırlayıp ağzı kapalı bir sürahide bekletip, içileceği zaman üzerine soğuk su ve istenirse buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 3-4 parça damla sakızı
  • Toz tarçın
Yapılışı:
  • Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletildikten sonra yumuşayan kabukları çıkartılır.
  • Ağartılmış bademler blender yardımıyla iyice parçalanır.
  • Tencereye su ve toz şeker konulup, kısık ateşte kaynatılır.
  • Parçalanmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızları da eklenerek karıştırılır.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Ilıyınca ince telli süzgeçten geçirildikten sonra şişelere doldurulup saklanabilir.
  • İçileceği zaman bardaklara bu konsantre karışımdan birer parmak konulup üzerine soğuk su ve istenirse buz eklenip tarçın serpilerek servis edilir.

27 Mayıs 2016 Cuma

ARAPSAÇLI ENGİNAR

Arapsaçlı enginar yemeği tarifi
Arapsaçlı enginar yemeği nasıl yapılır
Enginarlı arapsaçı yemeği tarifi
Enginarlı tarifler
     Enginarın en güzellerinin bulunduğu şu günlerde haftada bir kaç defa sofralarımızda enginarlı tariflere yer verince, klasik tarifler dışında uyabileceğini düşündüğüm malzemelerle, otlarla değişik yemekler deniyorum.Mutfakta değişik denemelerde bulunmayı seviyorum ama bu işin en zor kısmı daha önce duymadığım yemeğe isim bulmak oluyor :) Bu yemeğe de; enginar yatağında yada enginar çanağında kırmızı biber ve havuçla tatlandırılmış arapsaçı kavurması mı desem, ne desem derken kısa kesip, arapsaçlı enginarda karar kıldım :) Arapsaçı ve enginar sevenler için ikisi bir arada sunumu da güzel bir yemek oldu.
Malzemeler:
  • 10 adet enginar çanağı 
  • 1 tutam arapsaçı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet havuç 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Enginar çanakları iyice yıkanıp, kararmaması için limonlu su içinde bekletilir.
  • Çanak enginarlar limon suyu, tuz, zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar sıcak su ile yumuşayana kadar pişirilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Minik minik doğranmış havuç ve kırmızı biberler de eklenip kavrulur.
  • En son yıkanıp, süzülmüş arapsaçları da eklenip, kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Arapsaçları enginar çanaklarının içine paylaştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

24 Mayıs 2016 Salı

GÜLLÜ GELİNCİK ŞERBETİ

Güllü Gelincik Şerbeti Tarifi
Güllü Gelincik Şerbeti Nasıl Yapılır
Gül Şerbeti Tarifi
Gelincik Şerbeti Tarifi
     Çocukluk yıllarımda baharın gelişiyle birlikte mis kokulu mayıs güllerinden Gül Şerbeti, kırları kırmızıya boyayan gelinciklerden Gelincik Şerbeti , hıdırellezde de güllü gelincik şerbeti yapılırdı. Şerbetin hafızamda kalan o tadı, o görüntüsü her gün üzücü haberler aldığımız, gündem nedeniyle elimizin hiç bir paylaşıma varmadığı bu günlerden bizi alıp, bir an bile olsa çocukluğumuzun masumiyet yıllarına yeniden götürür mü diye düşünerek uzun süredir ara verdiğim bloğumda ki paylaşımım bu şerbet olsun istedim.
Malzemeler:
  • 6-7 adet kokulu gül 
  • 15-20 adet gelincik 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 parça limon tuzu  
  • 1 litre su 
  • Toz şeker 
Yapılışı: 
  • Güllerin ve gelinciklerin taç yaprakları kopartılır. 
  • Gülün dipteki beyaz, gelinciklerin ise siyah kısımları kesilip atılır.
  • Su dolu bir kabın içinde bekletilip, yapraklar zedelenmeden yıkanır.
  • Suyu süzülen yapraklar ağzına kadar su doldurulan kavanozun içine konulur.
  • Limon suyu ve limon tuzu da eklenip, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
  • Güneş gören bir yerde yaprakların rengi beyazlaşıp, kokusu ve aroması suya geçene kadar bir hafta bekletilir.
  • Yapraklar süzülüp, istenen oranda toz şeker eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Bardakların yarısına kadar şerbet konulup, üzerine soğuk su doldurulur.
  • İstenirse buz eklenerek servis edilir.

12 Mart 2016 Cumartesi

TURUNÇ REÇELİ LOKUMU

Turunç tatlısı tarifi
Turunç lokumu tarifi
Turunç reçeli nasıl yapılır
Lorlu turunç tatlısı tarifi
     Yaptığım reçelleri kahvaltılarda genellikle tatlı lor ile birlikte yediğimizden; hem görsel sunum açısından, hem de üzerine birer kürdan batırarak servis kolaylığı sağladığından uygun olan reçelleri tatlı lora sararak servis ediyorum. Portakal kabuğu, limon kabuğu ve turunç kabuğu reçellerini yaptıktan sonra rulo sardığım kabuk reçellerini servis öncesinde açıp, içine tatlı lor koyup tekrar sararak kapatıyorum.Hazırda yaptığınız turunç kabuğu, limon kabuğu, portakal kabuğu reçeli varsa, bir miktar tatlı lor ile bu tarifi yapabilirsiniz yoksa aşağıdaki tarife göre turunç kabuğu reçeli yada portakal kabuğu reçeli ve limon kabuğu reçeli için yazıların üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz :) Siz de eskilerin yaptığı gibi uygun olan reçelleri kahve yanına şekerleme olarak koyabilir veya bu şekilde aklınıza gelen değişik sunumlarla tatlı olarak da ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 - 6 adet turunç 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Kabukların içine yetecek miktarda tatlı lor
Yapılışı: 
  • Turunçlar iyice yıkanıp, kabukların dışı çok az rendelenir.
  • Kabuklar portakal kabuğu gibi dilimlenir.
  • Kabukların içindeki beyaz kalın kısımları da bıçakla alınır.
  • Kabuklar rulo yapılıp, iğne yardımıyla sağlam ve uzunca bir ipe dizilir.
  • Arada boşluk kalmayacak şekilde sıklaştırılıp, ipe düğüm atılır.
  • Tencerede kaynayan suyun içinde 5-6 dakika kaynatılır.
  • İpi çözülmeden kaynayan sudan alınıp, soğuk suyun içine konulur.
  • Bir iki gün boyunca her defasında suyu değiştirilerek acısının çıkması için bekletilir.
  • Acısı çıkınca sudan çıkartılıp, suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir.
  • Tencerede toz şeker, suyun içinde eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca ipe dizili turunç kabukları içine atılır.
  • Kısık ateşte yaklaşık bir saat arada karıştırarak reçel kıvamı alıncaya kadar pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • İpler bir kaç yerinden kesilip, şeffaflaşan kabuklar çatal ile sıyrılır.
  • Soğuduktan sonra rulo kabuklar reçelin içinden çıkartılıp, suyu süzüldükten sonra tek tek açılarak içlerine tatlı lor konulup, tekrar kapatılarak açılmaması için gerekirse kürdan batırılarak servis edilir.

10 Mart 2016 Perşembe

KURU BÖRÜLCE YEMEĞİ

Kuru börülce yemeği tarifi
Kuru börülce yemeği nasıl yapılır
     Yaz aylarında sofralarımızdan taze börülceyi nasıl eksik etmiyorsak, kışında taze börülce yerine kuru börülce kullanıyorum. Kuru börülceleri bir gece önceden ıslatıp ertesi gün yemeğini, piyazını, salatasını yapıyorum yada önceden haşlayıp dondurucuya koyduğum kuru börülceleri çorbalara, bulgur pilavlarına ekliyorum.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuru börülce 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı domates püresi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 adet kurutulmuş acı biber 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Börülceler ayıklanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün haşlanıp, kara suyu süzülür.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Yazdan hazırlanmış domates püresi ve salçası da ezilip, haşlanmış börülceler ve sıcak su eklenir.
  • Önce orta sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Pişmeye yakın acı kuru biberler de eklenip, ocaktan alınır.

6 Mart 2016 Pazar

PORTAKALLI CHEESECAKE

Portakallı cheesecake tarifi
Portakallı cheeseceake nasıl yapılır
Portakallı sos tarifi
Portakal soslu cheesecake tarifi
     Tezgahlardaki son portakallar bitmeden önce cheesecakelerde, kurabiyelerde yada öylece tatlı olarak tüketebileceğiniz portakallı sos ve bu sosu kullanarak portakallı cheesecake yapmak isterseniz, bence portakalların son günlerindeyiz :) Siz de portakallı lezzetleri seviyorsanız; en azından sosunu şimdiden yapıp, daha sonra kullanmak için el altında bulundurabilirsiniz.Cheesecake üzerini portakal dilimleriyle süsleyebilir yada sadece portakal sosu da dökebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 20-25 adet kedidili bisküvi 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı portakal suyu 

Kreması: 
  • 200 gram labne peynir 
  • 100 gram tereyağı
  • 4 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya 
  • 150 gram tatlı lor 
Portakallı sos:
  • 1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 çay kaşığı tereyağı 
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi 
Yapılışı: 
  • Portakalların suyu sıkılıp, süzülür.
  • Rendenin ince gözüyle portakal kabukları rendelenip, eklenir.
  • Toz şeker, nişasta, yumurtanın sarısı da eklenip, karıştıra karıştıra pişirilir.
  • Piştikten sonra ocaktan alınıp, tereyağ eklenerek mikserle karıştırılır.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulup, daha sonra kullanmak için bekletilir.
  • Kedidili bisküviler kalıp yüksekliğinde bıçakla kesilir.
  • Portakal suyuna batırılıp hemen çıkartılarak, kalıp çevresine yan yana dizilir.
  • Bisküvilerden kalanlar taban oluşturacak şekilde kalıbın dibine sıralanır.
  • Derin bir tencereye konulan elenmiş un ve toz şekerin üzerine, topaklanmaması için el çırpıcısı ile sürekli karıştırılarak azar azar süt eklenir.
  • Ocaktan indirmeye yakın portakal kabuğu rendesi ve tereyağı da eklenip, iyice karıştırılarak pişirilir.
  • Soğuyunca labne peyniri, tatlı lor ve vanilya eklenip mikserle bir kaç defa iyice karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıba sıralanmış kedidili bisküvilerin arasına dökülüp, kaşığın tersi ile üzeri düzleştirilir.
  • İstenirse portakal dilimleri ince ince dilimlenip üzerine dizilir.
  • Buzdolabında bekletilen portakallı sos da üzerine yayılıp, bir kaç saat daha buzdolabında bekletilerek servis edilir.

4 Mart 2016 Cuma

ÇALKAMA

Çalkama tarifi
Çalkama nasıl yapılır
Ege Otlarıyla Kolay Börek Tarifi
Kolay Otlu Börek Nasıl Yapılır
     Pazarlarda çeşit çeşit otlar yerini almışken, genellikle bu otlarla yapılan eskilerden bir anneanne tarifini paylaşmak istedim. Eskiden anneannem el çabukluğu ile yapıverdiği çalkamayı maşıngada (kuzine) pişirirdi. Bizim pazarlarda karışık ot adı altında; ebegümeci, ısırgan, arapsaçı, iğnelik gibi pek çok ot böreklik, kavurmalık olarak hazır halde satılıyor ama sizin böyle bir olanağınız yoksa sadece ıspanak, pazı, taze soğan, maydanoz, dereotu gibi bulabildiğiniz otlarla da yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya peynir 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Yarım kilogram karışık ot ( gelincik, iğnelik, arapsaçı, ebegümeci, ısırgan, ıspanak, pazı, maydanoz, dereotu )
  • Karabiber 
  • Nane 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Un, su, zeytinyağı, tuz ve baharatlar pürüzsüz bir karışım olana kadar el çırpıcısı ile karıştırılır.
  • Kuru soğan ince kıyılır.
  • Yıkanıp, suyu süzülmüş, doğranmış yeşilliklerle birlikte ince doğranmış kuru soğan iyice ovulup, çıkan su ayrılır.
  • Unlu, zeytinyağlı krep kıvamındaki karışımın yarısı yağlanmış fırın tepsisine yayılır.
  • İnce bir kat olarak yayılan otların üzerine lor veya küp küp doğranmış peynirler serpilir.
  • Unlu, zeytinyağlı karışımın kalanı otların üzerini kapatacak şekilde dökülür.
  • Tepsiye zeytinyağı gezdirilip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 40-50 dakika kızarana kadar pişirilir.

2 Mart 2016 Çarşamba

BALKABAĞI ÇORBASI

Bal kabağı çorbası tarifi
Sütlü bal kabağı çorbası nasıl yapılır
Taze zencefilli bal kabağı çorbası tarifi
     Eskiden sadece tatlısını ve böreğini yaptığımız bal kabağı, hemen her tarife uyum sağlayınca değişik şekillerde sofralarımızda yerini alıyor :) Bal kabağı tatlısı, bal kabağı böreği, bal kabağı lokumu, bal kabağı reçeli, bal kabaklı pasta, bal kabaklı rulo kurabiye ve bal kabaklı kurabiye olarak yaptıklarımı daha önce paylaşmama rağmen, her kış bir kaç defa yaptığım bu tatlımsı şifa çorbasını paylaşmamışım. Genellikle süt kreması eklenerek yapılan bu çorbayı ben krema yerine istediğim kıvamı alıncaya kadar süt ekleyerek yapıyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram bal kabağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı süt 
  • 3 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil 
  • Yarım çay bardağı kabak çekirdeği 
  • Tane karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan  incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Rendelenmiş bal kabakları da eklenip, karamelize oluncaya kadar yağda çevrilir.
  • Çorbanın suyu ve istenen kıvama gelinceye kadar süt eklenerek pişirilir.
  • Rendelenmiş taze zencefil, tane karabiberler ve tuzu da eklenip, blender ile iyice parçalanır.
  • İstenirse üzerine kabak çekirdeklerinden de eklenerek, sıcak servis edilir.

1 Mart 2016 Salı

IZGARA PEYNİRLİ SALATA

Izgara peynirli salata tarifi
Peynirli salata nasıl yapılır
Izgara salata tarifi
     Önümüzdeki günlerde hafif tarifleri gene unutacağım kesin olsa da :) ilkbaharın ilk gününde bari hafif, besleyici ve lezzetli bir salata tarifi paylaşayım diye düşündüm.Ben teyzemin yapıp getirdiği taze peyniri ve ekşi mayalı köy ekmeklerini dilimleyip, biraz zeytinyağı ile ızgara yapıp cevizleri de kavurarak kullandım.Siz isterseniz hellim peyniri, istediğiniz cins ekmek ve yeşilliklerden kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 250 gram taze peynir veya hellim peyniri 
  • 3 - 4 dilim ekşi mayalı köy ekmeği 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 demet tere veya roka  
  • 5 adet kiraz domates 
  • 1 çay bardağı ceviz 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağı ve çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar karıştırılır. 
  • Dilimlenmiş ekmek, peynir, halka doğranmış kuru soğan dilimlerine ve ikiye bölünmüş domateslere fırça ile çok az zeytinyağı sürülüp, ızgara yapılır.
  • Yanmaz bir tavada irice bölünmüş cevizler kavrulur.
  • Yıkanıp, kurutulmuş tere veya rokalar servis tabağının altına yerleştirilir.
  • Kenarlara ızgara yapılmış peynir ve ekmek dilimleri ile diğer malzemeler yerleştirilir.
  • Kavrulmuş cevizler serpilir.
  • Kalan zeytinyağlı sosa limon suyu da eklenip, servis edileceğinde salatanın üzerine dökülür.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...