31 Ocak 2017 Salı

MANTI ÇORBASI

Mantı çorbası tarifi
Mantı çorbası nasıl yapılır
     Kış aylarında nerede ise öğün yerine geçebilecek bu çorbayı kendi açtığınız hamurdan mantı yaparak veya vaktiniz yoksa hazır aldığınız mantılarla da yapabilirsiniz. Biz de et yenilmediğinden, soyalı mantıyı da çorba için kullanmaya gerek duymadığımdan A101 marketlerde satıldığını gördüğüm içi boş Çorum mantısı kullanıyorum. Çorum mantısı hem her zaman elimin altında hazırda oluyor hem de çorbaya katılmaya uygun, o kadar minik minik kapatılmış ki, kendim yapsam bu kadar uğraşmam sanıyorum. 😃
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı mantı 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • Yarım su bardağı domates püresi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 7 su bardağı sıcak su    
Yapılışı:
  • Derin bir tencereye konulan zeytinyağında un yakmadan kavrulur.
  • Domates salçası ve domates püresi de eklenip, biraz daha çevrilir.
  • Suyu ve tuzu da eklenir.
  • Su kaynadıktan sonra mantılar ve haşlanmış nohutlar da eklenir.
  • Mantılar yumuşayıp çorba kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • En son pul biber ve kuru nane de eklenip, sıcak servis edilir.

29 Ocak 2017 Pazar

ELMALI ACIBADEM KURABİYESİ

Yalancı acıbadem kurabiyesi tarifi
Yalancı acı badem kurabiyesi nasıl yapılır
Elmalı kurabiye tarifi
Elmalı acı badem kurabiyesi tarifi
     Bu tarifin adı yalancı acı badem kurabiyesi ama etrafta yeterince yalancı olduğundan ben elmalı acı badem kurabiyesi demeyi tercih ettim 😊 Bu ölçülerle pişirdiğim kurabiyelerin yarısını kıtır kıtır olsun diye biraz daha büyükçe ve yassı olarak, diğer yarısını da daha küçük ve top top yuvarladım. İçine de Dr.Oetker'in dörtlü minik paket halinde satılan acı badem aroması şişelerinden birini kullandım. Kurabiyelerden küçük olanların içi biraz daha sakızımsı bir dokuda olunca sanıyorum gerçek acı badem kurabiyesine daha çok benzedi. Gerçi, iki hali de beğenildi ama siz gene de kurabiyelerinizi damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet elma ( 2 su bardağı elma rendesi ) 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı dövülmüş kavrulmuş badem 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 şişe ( 2 ml )  Dr.Oetker acı badem aroması 

Yapılışı:
  • Elmalar yıkanıp, soyulur.
  • Rendenin iri tarafıyla rendelenip, fazla suyu elimizle iyice sıkılır.
  • Bademler kaynar suda bekletilip, kabukları soyulur.
  • Yağsız tavada çevrilerek kavrulduktan sonra havanda dövülür.
  • Malzemelerin hepsini karıştırıp, unu azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, 30-40 dakika iyice kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.

28 Ocak 2017 Cumartesi

KÜLAH BÖREĞİ

Külah böreği tarifi
Külah böreği nasıl yapılır
Yufka külah böreği tarifi
Yufka börekleri
     Doğum günlerinde, altın günlerinde yapılabilecek güzel görünüşlü ve bereketli bu böreği ben akraba günümüz için yaptım.Sadece kendiniz için yapacaksanız iki yufkadan yapmak yeterli olacaktır çünkü, altı adet yufkayı ikişer ikişer ayırıp her birini de on iki parçaya bölünce altı yufkadan yetmiş iki adet börek çıktı.Yapılanlardan farklı olarak ben börekleri çıtır çıtır olması için galeta ununa batırıp öyle pişirdim ama siz isterseniz o aşamayı geçerek de pişirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su 
  • 300 gram lor peyniri 
  • 1 tutam maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 200 gram labne peyniri 
  • 1 su bardağı kadar galeta unu 
  • 1 su bardağı kadar incecik kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
  • Yufkalar ikişer ikişer ayrılır.
  • Yufkanın biri tezgah üzerine yayılıp, zeytinyağı ve su karışımı her yerine gelecek şekilde fırçayla sürülür.
  • İkinci yufka üzerine kapatılır.
  • Yufka önce dörde sonra her dört parça üçe bölünerek on iki eşit parçaya ayrılır.
  • Her parçanın geniş kısmına peynirli, maydanozlu iç malzemesi konulup, irice sigara böreği gibi sarılıp, ucu su ile açılmayacak şekilde kapatılır.
  • Sarılan her sigara böreği tam ortadan bıçakla iki parçaya kesilir.
  • Böreklere fırçayla biraz su sürülüp, galeta ununa bulanır.
  • Börekler yağlanmış fırın tepsisine dizilip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Diğer dört yufka da ikişer ikişer aynı şekilde hazırlanıp, pişirilir.
  • Fırından çıkan böreklerin kesik olan tarafları çırpılmış labne peynirine batırılır.
  • Labne peynirine batırılan kısımları ince kıyılmış maydanoza bulanır.
  • Servis tabağına dizilip, servis edilir.

23 Ocak 2017 Pazartesi

ÇOK KEDİLİ PASTA

Kedili pasta
Kediler pastası
Doğum günü pastası
Şeker hamurlu pastalar
     Ülke gündemi nedeniyle karalar bağlamışken, çok uzun zamandır değil pasta, yemek yapmak bile içimden gelmiyordu ama bu karamsar havayı biraz olsun dağıtmak için akraba günümüzü doğum günü partisine çevirip, bir aradayken Figen'in doğum gününü de kutladık. Ben de doktor olan kuzenimiz Figen'in evdeki, sitedeki hatta semtteki tüm kedilerin hastalıkta, sağlıkta koruyucusu ve kollayıcısı olması sebebiyle onun hayatındaki kedilerin sayısı kadar olamasa da ona bol kedili bir doğum günü pastası yaptım. Figen'ciğim doğum günün kutlu, mutlu, sağlıklı ve kapında bekleyen onlarca kediyle birlikte olsun :) Nice yıllara sağlıkla...

27 Aralık 2016 Salı

ZENCEFİL REÇELİ

Zencefil reçeli
Zencefil reçeli tarifi
Zencefil reçeli nasıl yapılır
     Oğlum küçükken öksürüğe iyi gelir diyerek, ilaç vermektense balın içine toz zencefil ve zerdeçal karıştırarak yedirmeye çalışırdım.Kendine özgü o acımsı tadı ile tüketilmesi zor olan bu karışımın yerine daha sonra kış çaylarımıza şifa niyetine birer parça kök zencefil eklemeye başladım.Zencefilin reçelinin de yapıldığını duyunca, aklıma gelen her şeyden reçel denemeleri olan ben, bu reçeli de denemesem olmazdı :) Zencefil, şekerle buluşunca tadı biraz kırılsa da gene de genzi yakan hafif bir acılık kalıyor ama bu haliyle tüketilmesi çok kolay olan zencefili, özellikle kış aylarında şifa niyetine bile yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 gram zencefil 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 4 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 adet tarçın çubuğu 
  • 10 adet karanfil 

Yapılışı:
  • Kök zencefiller hiç kabuğu kalmayacak şekilde soyulur.
  • Mümkün olduğunca ince yapraklar halinde bıçakla doğranır.
  • Tencereye su, toz şeker, çubuk tarçın ve karanfiller konulup, toz şeker eriyene kadar kaynatılır.
  • Kaynayınca zencefil yaprakları eklenir.
  • Zencefiller şeffaflaşıp, reçel kıvamını alana kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Çubuk tarçın ve karanfiller içinden alınıp, kavanoza konulur.

10 Aralık 2016 Cumartesi

LEBLEBİ TOZLU KEK

Leblebi tozlu kek tarifi
leblebi tozlu kek nasıl yapılır
Leblebi tozundan kek tarifi
Royal ıcıngli  kek
     Leblebi tozlu kurabiyelerin çok beğenildiğini görünce, unumuz bayatlamadan bir de leblebi tozundan kek yapayım diye düşündüm.Yaptığım kekin görüntüsü çok sade olunca üzerine hazırladığım royal ıcıngten döküp, birazını havanda kırdığım leblebi taneleri ile süsledim.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet kabartma tozu 
  • 1,5 su bardağı leblebi unu 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım çay bardağı leblebi 
Sosu:
  • 1 yumurtanın akı 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Bir kaç damla limon suyu
Yapılışı: 

  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker  mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de eklenip, çırpılır.
  • Elenmiş un, leblebi tozu ve kabartma tozu da eklenip, mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış kek kalıbına dökülen karışıma istenirse leblebi de eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık bir saat kontrollü olarak pişirilir.
  • Kek soğuyunca sade olarak veya üzerine sos dökülerek dilimlenip servis edilir.
Üzerini süslemek için:
  • Yumurtanın akına sarısı hiç karıştırılmadan ayrılır.
  • Yumurta akına limon suyu ve pudra şekeri ilave edilir 
  • Mikserle koyulaşana kadar çırpılır.
  • Kaşık yardımıyla kekin üzerine kenarlardan akacak şekilde dökülür.
  • Üzerine leblebiler serpilir.

9 Aralık 2016 Cuma

ÇİNEKOP TAVA

Balık tava tarifi
Çinekop tava tarifi
Çinekop tava nasıl yapılır
Sarıkanat tava tarifi
Sarıkanat tava nasıl yapılır
     Kış mevsiminin gelmesiyle balık tezgahlarında ki çeşit çeşit balığa kayıtsız kalamayıp aldığımız çinekopu zaten yağlı bir balık olduğundan çok az zeytinyağı eklediğim tavada pişirdim.Yanına da nar ekşili çoban salata yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram çinekop 
  • 1 çay bardağı un veya mısır unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Çinekoplar ayıklanıp bol su altında yıkanır.
  • Suyu süzdürülüp, kağıt havlu üzerinde kurulanır.
  • Tuz serpilip, iki tarafı da unlandıktan sonra unun fazlası silkelenir.
  • Zeytinyağı dökülen balık tavası kızdırıldıktan sonra balıklar dizilir.
  • Balıkların bir tarafı iyice kızardıktan sonra diğer tarafı çevrilerek iki tarafı da kızartılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.

7 Aralık 2016 Çarşamba

PATLICAN REÇELİ

Patlıcan Reçeli Tarifi
Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır


     İlk patlıcan reçelini seksenli yıllarda Antalya'da raflar dolusu çeşit çeşit reçel satan bir dükkanda görüp, o yıllarda sadece geleneksel reçellerimizi yaptığımdan patlıcandan reçel olmasına çok şaşırmıştım. Değişik reçel denemelerim arasında sıra bir türlü patlıcan reçeline gelmemişti ki, geçtiğimiz hafta kırağı vuracak korkusuyla dalından kopartılıp getirilmiş, minicik nerede ise başparmağım kadar olmayan patlıcanları görünce artık yapmalıyım diye düşündüm.
Malzemeler:
  • 300 gram soyulmuş minik patlıcan 
  • 4 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet tarçın çubuğu 
  • 15 adet karanfil 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar sapları kalacak şekilde soyulur.
  • Acı suyunun çıkması için, üzerine ağırlık yapacak tabak gibi bir şey konularak suyun içinde bir gece bekletilir.
  • Acı suyu döküldükten sonra 1 çay kaşığı limontuzu eklenmiş kaynayan suya atılıp, kısık ateşte 15 dakika kadar haşlanır.
  • Sudan çıkarılan patlıcanlar elimizle sıkılıp, fazla suyu alınır.
  • Başka bir tencerede su ve şeker kaynatılır.
  • Patlıcanlar eklenerek reçel kıvamını alana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşan şerbete limon suyu da eklenip, bir iki taşım sonra ocaktan alınır.

5 Aralık 2016 Pazartesi

PİRİNÇ ÇORBASI ( ANDALOZ ÇORBASI )

Pirinç çorbası tarifi
Pirinç çorbası nasıl yapılır
Andaloz çorbası tarifi
Domatesli pirinç çorbası tarifi
     Pirinç çorbası annemin en sık yaptığı çorbalardandı. Ben de havalar soğuyunca çorbasız sofra olmaz diye düşünüp, bazen gördüğüm değişik tarifleri denesem de, anne tarifleri sofralarımızda daha çok yer alıyor. Yaz aylarında yaptığımda rendelediğim olgun domatesleri, kış aylarında ise yazdan hazırladığım domates rendelerinden ve kuruttuğum acı biberlerden kullandığım bu çorbayı isterseniz tavuk suyuna da yapabilirsiniz. Paylaşılmış tariflere bakınca bizim pirinç çorbası olarak bildiğimiz çorbaya andaloz çorbası da denildiğini gördüm, adı ne olursa olsun sıcacık bir çorbanın kış ayları için en iyi tercihlerden olduğunu düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 3 adet olgun domates veya 4-5 yemek kaşığı kışlık domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 8 su bardağı su 
  • Bir tutam maydanoz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Domatesler rendelenip, zeytinyağında çevrilir.
  • Domates salçası eklenip, gerekirse biraz suyla ezilir.
  • Çorbanın suyu da eklenip, kaynatılır.
  • Kaynayınca pirinç eklenip, orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İndirmeye yakın ince kıyılmış maydanoz ve karabiberi de eklenip, ocağın altı kapatılır. 

14 Kasım 2016 Pazartesi

PALAMUT TAVA

Palamut tava tarifi
Palamut tava nasıl yapılır
Balık yemekleri
Palamut tava
     Palamut balığı yağlı bir balık olduğundan tavası pek önerilmese de, ben çok az yağladığım yapışmaz bir balık tavasında önlü arkalı çevirerek pişirdiğim için hiç yağ çekmeden ızgara palamut kadar hafif lezzette oluyor ama siz isterseniz bu balığı ızgarada yada fırın tepsisine dizerek pişirebilir veya pilakisini de yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 adet palamut balığı 
  • 1 su bardağı kadar un 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı

Yapılışı:
  • Ayıklanıp, dilimlenmiş palamut balıkları iyice yıkanır.
  • Kağıt havlu serilmiş tepside  fazla suyu alınıp, kurulanır. 
  • Balıkların iki tarafı da tuzlanıp, una bulanır.
  • Tavaya çok az zeytinyağı konulup, kızdırılır.
  • Fazla unu silkelenen balıklar önlü arkalı çevrilerek iyice kızartılır.
  • Sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...