11 Aralık 2017 Pazartesi

HAVUÇLU TARATOR

Havuçlu tarator tarifi
Havuçlu tarator nasıl yapılır
Kolay meze tarifi
     Yeni yıl yaklaşırken yapılabilecek en kolay, en sağlıklı ve en güzel mezelerden havuç taratorla sofranıza farklı bir renk katabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5 adet iri havuç 
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 

Yapılışı:
  • Havuçlar soyulup, rendelenir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada dövülmüş sarımsaklar çevrilip, rendelenmiş havuçlar da eklenir.
  • Havuçların rengi değişip, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen havuçlar soğuduktan sonra irice dövülmüş ceviz, süzme yoğurt ve mayonezle pürüzsüz bir hal alana kadar iyice karıştırılır.
  • Cevizlerle süslenerek servis edilir.

9 Aralık 2017 Cumartesi

ZEYTİNLİ AYÇİÇEĞİ SALATASI

Zeytinli ayçiçeği salatası tarifi
Patatesli salata nasıl yapılır
Ayçiçeği salatası tarifi
     
     Son yıllarda bildiğimiz lezzetler öyle farklı şekillerle önümüze geliyor ki, ufacık bir dokunuş farkıyla sanki ilk defa görmüş daha önce hiç yememiş gibi oluyoruz :) Lezzet kadar görsellik de ilgimi çektiğinden yaz aylarında  farklı bir versiyonunu ayçiçeği salatası olarak yapmıştım. Bunun şekli de ayçiçeğine benzediğinden ayırdedilsin diye zeytinli ayçiçeği salatası dedim siz hangi halini beğenirseniz o haline sofranızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 3-4 adet patates 
  • 1 su bardağı garnitür ( bezelye, havuç, patates)
  • 4-5 adet kornişon turşu 
  • 15 adet siyah zeytin
  • 5 yemek kaşığı mayonez 
  • Yarım su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım su bardağı labne peyniri 
  • 1 diş sarımsak 
  • Karabiber 
  • Tuz
  • 20 adet Pringles cips

Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Sıcakken iyice ezilerek püre haline getirilir.
  • Patates püresine minik küpler halinde doğranan kornişon turşu ve diğer malzemeler eklenir.
  • Dövülmüş sarımsak, karabiber ve tuzu da eklenerek karıştırılır.
  • Karışım derince bir tabağın içine alınıp, hafif bombeli şekil verilir.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, mayonez ve labne peyniri de karıştırılır.
  • Üç yemek kaşığı kadarı ayrılıp, patates püresinin üzerini kaplayacak şekilde sürülür.
  • Yoğurtlu karışımın üzerine mayonez sıkılarak kareler oluşturulur.
  • Her karenin içine çekirdeği çıkartılmış yarım siyah zeytin konulur.
  • Etrafına cipsler yan yan batırılarak servis edilir.

8 Aralık 2017 Cuma

ISPANAKLI KİŞ

Ispanaklı kiş tarifi
Ispanaklı kiş nasıl yapılır
Ispanaklı tart tarifi
Ispanaklı tart nasıl yapılır

     Çay saatlerinizde, kahvaltılarınızda yanına bir bardak sıcak çay veya ayranla bile ana öğün olacak nitelikteki bu kişi ben ıspanak, lor ve taze soğanla hazırladığım bir karışımı hamurun üzerine yayarak yaptım, herkesin de bu haliyle beğeneceğini düşünüyorum ama siz hamurunu ve yapım aşamalarını takip ederek tercih ettiğiniz farklı malzemeler kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 75 gram tereyağı 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu 
İç malzemesi: 
  • 250 gram ıspanak yaprağı 
  • 250 gram kaşar loru veya beyaz peynir 
  • 1 adet yumurta 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Pul biber 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve yoğurt karıştırılır.
  • Elenmiş un, bir çay kaşığı kabartma tozu ve tuz da eklenip, yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur hafifçe yağlanıp, unlanmış tart kalıbına kenarları yükseltilerek yayılır.
  • Üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır.
  • Ispanakların yaprakları iyice yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Kurulanıp, ince ince doğrandıktan sonra çok az tuzla ovulur.
  • Maydanoz ve taze soğanlar da incecik doğranıp eklenir.
  • Lor, yumurta ve baharatlarda eklenip, karışım hamurun üzerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis tabağına çıkartılıp, dilimlenerek servis edilir.

4 Aralık 2017 Pazartesi

SARDALYA TAVA

Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
     Kış geldi, balık sezonu açıldı, en sevdiğimiz balıklardan sardalya kızartmasının yanına biraz yeşil salata yapınca başka da bir şeye gerek kalmadı :) Küçük balıkları genellikle sağlık açısından çok az yağladığım balık tavasına dizip ters yüz ederek pişiriyordum ama ara sırada olsa bol yağda kızartmanın çok da bir zararı olmaz diye düşündüm, zira bol yağda çıtır çıtır kızarmış balıkların kılçıklarını ayıklayarak yemeyi daha çok seviyorum. Siz gene de bu halini çok sağlıklı bulmazsanız diğer sardalya tava tarifime de bakabilirsiniz :)
Malzemeler:
  • 1 kilogram sardalya balığı
  • 1 çay bardağı kadar mısır unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Balıklar ayıklanıp bol su altında yıkanır.
  • Suyu süzdürülüp, kağıt havlu ile kurulanır.
  • Tuz serpilip, iki tarafı da unlandıktan sonra unun fazlası silkelenir.
  • Derin bir kızartma tavasında bol zeytinyağı kızdırılır.
  • Üçer dörder kızgın yağa atılan balıklar kızartılır. 
  • Kızarmış balıklar kağıt havlu üzerine çıkarılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.

3 Aralık 2017 Pazar

BAL KABAKLI MİLFÖY ÇÖREĞİ

Bal kabaklı çörek tarifi
Bal kabaklı milföy çöreği nasıl yapılır
Bal kabaklı milföy çöreği tarifi
     Çayın yanına acil olarak tatlı yada tuzlu bir şeyler yapmak istediğinizde milföy hamurlarına değişik şekiller verip, farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Her zaman elinizin altında bulundurulabilecek bu hamur çeşidinden istediğiniz kadarını kullanıp, tekrar buzluğa koyarak bekletebilirsiniz. Boş olarak yapıldığında bile puf puf kabaran bu hamura, ben iç malzemesi olarak bu defa evde artmış olan bal kabağı tatlısının suyunu iyice süzüp, püre haline getirdikten sonra biraz da irice ceviz parçaları ve tarçın ekleyerek kullandım.
Malzemeler: 
  • 1 paket milföy hamuru
  • Yarım kilogram bal kabağı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 1 çay kaşığı dolusu tarçın

Yapılışı:
  • Temizlendikten sonra yıkanıp, parçalara ayrılan bal kabağına toz şeker eklenip, kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.
  • Pişen kabaklar çatalla ezilerek püre haline getirilip, irice dövülmüş cevizlerle karıştırılıp, soğumaya bırakılır.
  • Milföy hamurları paketinden çıkartılıp, biraz çözülmesi için dışarıda bekletilir.
  • Şekil verilebilecek duruma gelen kare hamurların içine bal kabağı püresi, ceviz konulup, tarçın serpilir.
  • Hamurlar kapatılıp, ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. 

2 Aralık 2017 Cumartesi

TEPSİ PİZZASI

Pizza tarifi
Pizza nasıl yapılır
Tepsi pizzası tarifi
Tepsi pizzası nasıl yapılır
     Hafta sonlarının geç kahvaltılarında yada çay saatlerinde bol malzemesi ile başlı başına doyurucu olan pizzalarda herkesin tercihine göre malzemede kullanılınca sofraya konulmasıyla bitmesi bir oluyor ve bir diliminin fotoğrafı ancak çekilebiliyor :) Ben, evde az miktarda kalan tatlı lor, tulum loru, beyaz peynir ve İzmir tulum peynirlerini olduğu kadar karıştırıp kullandım, peynirlerin hepsi birlikte yarım kilogramı biraz geçti. Üzerine konulan kaşar peynirini de sayarsak beş çeşit peynir kullanmış oldum.Siz istediğiniz üst malzemelerini kullanarak, hazırladığınız hamuru fırın tepsisine yayarak pişirebilirsiniz.
Pizza hamuru malzemeleri:  
  • 250 gram tereyağı
  • 5 yemek kaşığı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 paket kabartma tozu    
Üst malzemeleri :
  • 3 yemek kaşığı domates salçası 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 500 gram lor veya beyaz peynir
  • 10 adet kiraz domates  
  • 2 adet  yeşil biber 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 2 adet turuncu biber 
  • 2 adet sarı biber
  • 10 adet mantar 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Pizzanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak kıvamlı bir hamur yapılır.
  • Çok az yağlanmış tepsiye, yarım santim kalınlığında hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine hafif sulandırılmış domates salçası sürülür.
  • Lor veya peynir hamurun üzerine yayılır.
  • İkiye bölünen domatesler; kırmızı, yeşil, sarı ve turuncu biberler halka şeklinde doğranıp pizza üzerine yayılır.
  • Mantarlar ince ince doğranıp, mısırlarla birlikte pizzanın üzerine yayılır.
  • Zeytinyağı gezdirilip, fırına konulur.
  • 175 derece ısıtılmış fırında, 45 dakika kadar kontrollü pişirilir.
  • Tepsi fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri üzerine serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

1 Aralık 2017 Cuma

ASİDE

Aside tarifi
Pekmez asidesi tarifi
Pekmez asidesi nasıl pişirilir
Pekmez tatlısı tarifi
     Anadolu'nun pek çok yerinde farklı isimlerle yapılan aside tatlısı; içindeki pekmezle ve bol cevizle kış aylarında enerji verecek, sağlıklı, doğal bir tatlı yapmak isteyenler için;
Malzemeler:
  • 1 su bardağı üzüm pekmezi 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Ceviz 

Yapılışı:
  • Tereyağında un kavrulur.
  • Pekmez ve su eklenir.
  • Hiç pütür kalmayıncaya kadar sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir.
  • Servis tabağına alınıp, cevizle süslenir.
  • Ilık veya soğuk olarak servis edilir.

30 Kasım 2017 Perşembe

DAMLA SAKIZLI UN KURABİYESİ

Damla sakızlı un kurabiyesi tarifi
Damla sakızlı un kurabiyesi nasıl yapılır
Nişastalı un kurabiyesi tarifi
Nişastalı un kurabiyesi nasıl yapılır
     Damla sakızı tadını ve kokusunu çok sevince uyacağını düşündüğüm pek çok tarifte  kullanıyorum. Bu defa da kurabiyelerin kenarlarına bıçakla kesik atarak pişirildiğinde çiçek şekli alan nişastalı un kurabiyesinin göbeklerinde kullandım. Siz sevmiyorsanız yada damla sakızı reçeliniz yoksa kurabiyelerinizde damla sakızı reçeli yerine eritilmiş çikolata veya istediğiniz çeşit bir marmeladı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 2 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket Dr.Oetker damla sakızlı vanilya 
  • Damla sakızı reçeli

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Azar azar un da eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur biraz dinlendirilip, ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Kurabiyelerin kenarına bıçakla altı adet kesik atılır.
  • Tam ortasına parmakla veya oklava ile yuvarlak çukur açılır.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı geçince ortaya açılan çukur kısıma bir çay kaşığı kadar damla sakızlı reçel konulur.
  • Reçel katılaştıktan sonra servis edilir.

29 Kasım 2017 Çarşamba

KARABUĞDAY (GREÇKA ) SALATASI

Karabuğday salatası tarifi
Karabuğday salatası nasıl yapılır
Greçka salatası tarifi
Greçka salatası nasıl yapılır
     Beş altı yıl önce Greçka pek çok kişi gibi bizim tarafımızdan da henüz bilinmiyordu ve her yerde satılmıyordu. Vegan beslenmeyi tercih eden oğlum sayesinde greçka, kinoa gibi ürünleri öğrenmiş ve ödevinin bir parçası olarak da kullanmak isteyince, İzmir'de sormadığımız yer kalmamış ama bulamamıştık. Şimdi greçka, chia, kinoa gibi adını sonradan duyduğumuz pek çok ürüne artık daha kolay ulaşılabiliyor. Yüksek oranda protein ve düşük oranda yağ içerdiği için; vegan ve vejetaryen beslenmeyi tercih edenler kadar diyet yapanların da kullandığı greçkayı sağlıklı, doyurucu bir öğün için salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı karabuğday 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet sarı biber 
  • 1 adet turuncu biber 
  • 3 adet yeşil sivri biber 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet büyük boy havuç 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Karabuğday iyice yıkanıp, süzülür.
  • Sıcak su ile birlikte tencereye konulup, tencerenin kapağı aralık bırakılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Suyunu çekip yumuşayan karabuğdaylar tencerenin kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve diğer malzemelerle birlikte olabildiğince ince kıyılır.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuz da karıştırılıp, sos hazırlanır.
  • Soğumuş karabuğdaylar, ince kıyılmış sebzeler ve sosla iyice karıştırılıp servis edilir.

28 Kasım 2017 Salı

SUPANGLE

Supangle tarifi
Supangle nasıl yapılır
Sup tarifi
Çikolatalı puding nasıl yapılır
     Bir neslin supangle veya kısaca sup diye bildiği şimdilerde çikolatalı puding adını daha çok duyduğum bu tatlı, en kolay yapıp en çabuk tükettiğimiz tatlılardan :) Ben altına evde kalan kek parçalarından yada yoksa kakaolu birer bisküvi koyuyorum. Üzerine ise tercihinize göre, hindistan cevizi, fındık, badem veya çikolata parçaları hatta eskiden yaptığımız gibi birer top sade dondurma koyarak soğuk soğuk servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 çay bardağı un 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 paket (80 gram) bitter çikolata
Yapılışı:
  • Un, toz şeker ve kakao derin bir kaba alınır.
  • Topaklanmaması için süt azar azar eklenerek karıştırılır.
  • Karıştırılarak kaynatılıp, göz göz olunca ocaktan alınır.
  • Küçük parçalara ayrılmış çikolata da eklenerek eriyene kadar karıştırılır.
  • Kaselerin dibine kakaolu ince bir kek parçası konulur.
  • Üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde biraz yüksekten kaselere dökülür.
  • Üzerine çikolata parçaları veya hindistan cevizi serpilerek buzdolabına konulur.
  • Soğuk servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...